'Chemische wapens van Hoessein nu in handen van IS'

15/10/14 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:57

Chemische wapens, voorheen eigendom van de geëxecuteerde dictator Saddam Hoessein, zouden nu in het bezit zijn van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

'Chemische wapens van Hoessein nu in handen van IS'

Irak © Reuters

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft naar alle waarschijnlijkheid chemische wapens in haar bezit, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Het zou gaan om mosterdgas en sarin, voorheen eigendom van de geëxecuteerde dictator Saddam Hoessein.

Restanten van chemische wapens van het regime van Saddam Hoessein zouden op dit moment in het bezit zijn van IS in Irak. Zowel mosterdgas als sarin, geproduceerd door het Iraakse regime in de jaren tachtig, werden teruggevonden door Amerikaanse militairen tussen 2004 en 2011. De meeste opslagplaatsen werden toen vernietigd, maar niet allemaal, onthult de krant. En sommige van deze plekken zijn nu in handen van IS, klinkt het. Al is het niet zeker dat IS de wapens onmiddellijk kan inzetten. Waarschijnlijk zijn de wapens verouderd, al kunnen ze wel als basis worden gebruikt om nieuwe bommen te produceren.

Het al dan niet aanwezig zijn van chemische wapens in Irak, zorgde voor veel controverse. Zowel de Britse als de Amerikaanse regering viel Irak namelijk binnen omdat het land zogenaamd in het bezit was van massavernietigingswapens. Tot op vandaag is er geen bewijs geleverd dat het land daadwerkelijk chemische wapens herbergde. Maar volgens The New York Times, zijn er dus toch chemische wapens gevonden. Dat de overheid dit nooit heeft bekendgemaakt, is volgens de krant te verklaren door de geheimhoudingspolitiek.

Lees meer over:

Onze partners