Chemisch slib overspoelt Hongaarse dorpen

05/10/10 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

In het westen van Hongarije zijn drie dorpen overspoeld door een giftig slib, afkomstig van een aluminiumfabriek. Er vielen 4 doden en meer dan 100 gewonden. 7 mensen zijn vermist.

Chemisch slib overspoelt Hongaarse dorpen

© reuters

Om nog onbekende reden brak de dam van het slibreservoir van een aluminiumfabriek. Het slib, dat een afvalproduct is van de aluminiumproductie, verspreidde zich over 3 dorpjes ten zuidwesten van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Het gaat om 600.000 tot 700.000 kubieke meter chemisch afval, dat op sommige plaatsen tot twee meter hoog staat. Hongaarse media spreken over de grootste chemische ramp ooit in Hongarije.

Tientallen mensen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis worden gebracht, de meerderheid wegens brandwonden op de huid en in de ogen. Er werden 400 mensen geëvacueerd, honderden huizen zijn verwoest. De Hongaarse overheid stuurde maandag al 40 soldaten met legervoertuigen en helikopters naar het gebied om de getroffenen te helpen. Dinsdag werd de noodtoestand afgekondigd. De politie zocht dinsdag nog naar de oorzaak van de dambreuk.

Onze partners