Chavist Maduro wint Venezolaanse presidentsverkiezingen

15/04/13 om 07:40 - Bijgewerkt om 07:40

Chavist Nicolas Maduro heeft de Venezolaanse verkiezingen gewonnen. Oppositiekandidaat Henrique Capriles wil een hertelling van alle stemmen.

Chavist Maduro wint Venezolaanse presidentsverkiezingen

© Reuters

In Venezuela heeft de socialist Nicolas Maduro, de favoriet van het overleden staatshoofd Hugo Chavez, de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat meldt de nationale kiesraad CNE. Oppositiekandidaat Henrique Capriles wil dat elke stem herteld wordt.

De 50-jarige Maduro, een voormalige buschauffeur, haalde het met 50,66 procent van de stemmen van de kandidaat van de oppositie, de 40-jarige Henrique Capriles. Capriles haalde 49,07 procent van de stemmen.

Capriles legt zich niet neer bij de overwinning van zijn Chavistische opponent. "Wij aanvaarden de uitslag niet zolang niet elke stem herteld wordt," zo verklaarde hij nadat 99 procent van de stemmen geteld was en bleek dat hij met 235.000 stemmen (op de 19 miljoen) verschil de duimen moest leggen tegen Maduro.

'Bleke overwinning'

Maduro werd door Chavez, vanop diens sterfbed als zijn opvolger aangeduid. Hij trok dus met een bonus naar de stembusgang. De 50,66 procent is dan ook maar een "bleke overwinning", aldus VRT-journalist en Venezuela-kenner Marc Peirs in De Ochtend. Chavez haalde in de laatste verkiezing tegen Capriles nog 55 procent van de stemmen.

Maduro: 'Geen schrik om de urnes de waarheid te laten spreken'

"De verliezer vandaag, bent u (de kiezer, red.)," zo verklaarde Capriles, een document in de hand met 3.200 incidenten die zich voordeden tijdens de verkiezing. "De strijd is nog niet gestreden, wij gaan door zodat de waarheid bovenkomt."

De centrumrechtse Capriles ontkende verder dat hij met zijn tegenstander gebeld heeft om een pact aan te gaan, iets wat Maduro beweerd had. "Ik sluit
geen pact met de leugen, noch met de corruptie."

De enige vertegenwoordiger van de oppositie bij de CNE heeft ook gevraagd dat de stemmen herteld worden. Een verzoek waarop Maduro bereid is in te gaan. "Wij zijn niet bang om alle urnes te openen en ze de waarheid te laten spreken," aldus Maduro.
Onze partners