Chavez: VS proberen inval in Libië te rechtvaardigen

01/03/11 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

Volgens de Venezolaanse president heeft de Amerikaanse kritiek op Khaddafi een duidelijk doel: een militaire invasie.

Chavez: VS proberen inval in Libië te rechtvaardigen

© EPA

Volgens de Venezolaanse president Hugo Chavez heeft de Amerikaanse kritiek op de Libische leider Muammar Khaddafi een duidelijk doel: een militaire invasie.

"Ik ben er zeker van dat de Verenigde Staten de zaken overdrijven en vervormen om een invasie te rechtvaardigen," zei Chavez maandag aan de Venezolaanse staatsmedia, zo meldt CNN.

"Het lijdt geen twijfel dat over Libië een campagne van leugens wordt geweven, dezelfde die al lang geleden over Venezuela werd geweven."

Dreiging

Tijdens een vergadering van de VN-Mensenrechtenraad in Genève had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maandag gezegd dat Washington "alle mogelijke opties" onderzoekt en dat "geen enkele optie van de tafel is".

Het Pentagon kondigde maandag aan dat het Amerikaanse leger marine- en luchtmachttroepen gaat posteren rondom Libië.

Bemiddelen

Chavez stelt voor om, "in plaats van schepen en tanks", een internationaal comité naar Libië te sturen. Die moet bemiddelen tussen het regime en de oppositie en proberen een vreedzame oplossing voor de onrust in het Noord-Afrikaanse land te zoeken.

Chavez en Khaddafi onderhouden nauwe banden. Vorige week deed even het gerucht de ronde dat de Libische leider naar Caracas was gevlucht, maar dat bleek niet te kloppen.

Onze partners