Charles Taylor haalt uit naar het Westen

16/05/12 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:21

Voor het Sierra Leone-tribunaal in het Nederlandse Leidschendam heeft de schuldig bevonden hoofdverdachte, de gewezen dictator Charles Taylor, alle aanklachten tegen hem van de hand gewezen.

Charles Taylor haalt uit naar het Westen

© Reuters

De 64-jarige ex-president van Liberia werd eind april schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tussen 1996 en 2002. De aanklager eist een gevangenisstraf van tachtig jaar.

Taylor verklaarde dat hij geen oorlogsmisdaden heeft begaan, maar integendeel als vredestichter tussenbeide was gekomen tijdens de burgeroorlog in buurland Sierra Leone.

George W. Bush

In zijn laatste verklaring voor de vastlegging van de strafmaat, haalde Taylor ook uit naar het tribunaal, dat de conflicten in Afrika met een westerse bril zou bekijken.

Bovendien worden er volgens hem twee maten en twee gewichten gehanteerd. Zo werd de vroegere Amerikaanse president George W. Bush, die verantwoordelijke is voor het doden en folteren van Iraakse burgers, niet voor de rechter gedaagd, luidde zijn stelling.

Taylor herhaalde ten slotte dat zijn veroordeling er kwam via getuigen die door het openbaar ministerie waren omgekocht.
De strafmaat wordt op 30 mei vastgelegd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners