Charles Pasqua overleden, Frans minister van de harde hand

29/06/15 om 23:12 - Bijgewerkt om 23:18

Charles Pasqua, een rechtse gaullist, die vaak aanschurkte tegen het Front National, is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij vaardigde als minister van Binnenlandse Zaken harde maatregelen uit tegen illegalen. En hij werd veroordeeld wegens corruptie.

Charles Pasqua overleden, Frans minister van de harde hand

Pasqua tijdens zijn laatste publieke optreden, op 30 mei, met oud-president Sarkozy © AFP

Charles Pasqua, te herkennen aan zijn zuiders accent, was kort na de tweede wereldoorlog een drijvende kracht van het gaullisme geworden. Hij werd beschouwd als een soort peetvader voor de presidenten Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy.

Vooral de relatie met Chirac ging later bergaf, onder meer omdat Pasqua op een bepaald punt de presidentiële ambities van diens premier Edouard Balladur ondersteunde. Maar het meningsverschil werd ook inhoudelijk. Pasqua zat stevig in het anti-Europese kamp toen Frankrijk moest kiezen over het Verdrag van Maastricht.

Pasqua was enkele keren, zowel onder premier Chirac als onder premier Balladur, minister van Binnenlandse Zaken en in die functie vertegenwoordigde hij de harde lijn, vooral inzake migratie en terreurbestrijding We moeten "de terroristen terorriseren", zei hij tijdens zijn eerste ambtstermijn op Binnenlandse Zaken, ergens halverwege de jaren 80.

Veroordeling

Hij dacht dat hij met zijn harde aanpak het extreemrechts Front National (toen onder Jean-Marie Le Pen) de wind uit de zeilen zou halen. Pasqua en Le Pen kenden en ontmoetten elkaar en het was soms onduidelijk of Pasqua een barrière wou opwerpen, dan wel de ideeën van het FN realiseren.

Aan het eind van zijn politieke carrière was hij in eindeloze processen verwikkeld wegens corruptie en illegale partijfinanciering. Hij was verweven in duistere activiteiten met geheime diensten waarbij ook wapenleveranties, onder meer aan Angola, te pas kwam.

Volgens Pasqua gebeurde dat alles tot glorie van Frankrijk maar de rechters dachten er anders over en ze veroordeelden de minister van Staat in 2010 tot 18 maanden voorwaardelijk.

Eind mei werd hij tijdens een partijbijeenkomst met Sarkozy voor het laatst in het publiek gezien. Hij overleed maandag na een hartaanval.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners