Charles Michel: 'Aanpassing Schengenakkoord is mogelijk'

22/08/15 om 12:57 - Bijgewerkt om 20:04

Na het incident op de Thalystrein wordt de politie-aanwezigheid op de Thalystreinen en in de internationale stations versterkt. Dat zei premier Charles Michel in een mededeling na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Ook een aanpassing van het Schengenakkoord is voor hem een optie.

Charles Michel: 'Aanpassing Schengenakkoord is mogelijk'

De Nationale Veiligheidsraad in februari 2015. © BELGA

Naar aanleiding van het schietincident op de Thalystrein, zullen de strenge controles verhoogd worden. 'We moeten bekijken wat mogelijk is, maar als dat noodzakelijk blijkt is een aanpassing van het Schengenakkoord mogelijk', zo vertelde premier Charles Michel (MR) aan Radio 1.

'De Schengenakkoorden dat is belangrijk voor onze economie en voor onze medeburgers, maar we zijn nu geconfronteerd met nieuwe bedreigingen in Europa en dus - misschien - moeten we naar een aanpassing gaan en naar nieuwe regels om meer opportuniteiten te geven voor de controle van de identiteiten en van de bagage.'

Premier Charles Michel en de Franse president François Hollande hadden vrijdagavond telefonisch overlegd en kwamen overeen om de samenwerking te versterken tussen de Franse en Belgische diensten. Er zijn onmiddellijk twee Belgische speurders van de federale gerechtelijke politie naar Frankrijk gestuurd.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft op haar beurt overleg gevoerd met de gedelegeerd bestuurders van de NMBS, Thalys en Infrabel om de operationele uitvoering van de versterkte veiligheidsmaatregelen in de treinen en de stations te bekijken. Michel stelt voor dat de de ministers van Transport en Binnenlandse Zaken van België en de drie buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland dringend bijeenkomen 'om de operationele maatregelen ter preventie van het terrorisme te versterken en meer bepaald de identiteits- en bagagecontroles strenger te maken'. Het federaal parket is een onderzoek gestart.

Spaanse diensten hebben België gewaarschuwd voor verdachte

'De identiteit van de verdachte die werd aangehouden door de Franse autoriteiten is nog niet officieel bevestigd', zegt Michel. 'Indien zijn identiteit wordt bevestigd, hebben de Spaanse diensten dit individu aan België gesignaleerd omwille van zijn sympathieën voor extremistische moslimmiddens en -ideeën', aldus de mededeling van de premier. De eerste minister 'wil in naam van de regering hulde brengen aan de moed van de passagiers die tussenbeide zijn gekomen en erin geslaagd zijn het individu te overmeesteren en op die manier een veel grotere tragedie hebben kunnen voorkomen. Er is een procedure opgestart om hen een eretitel toe te kennen.'

Intussen is ook bekend geraakt dat de verdachte, voglens Spaanse anti-terreurdiensten, naar Frankrijk en Syrië is afgereisd. Dat meldt het franse persagentschap AFP. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners