Chaos in Huis van Afgevaardigden: Democraten houden sit-in en zingen, terwijl Republikeinen vergaderen

Democratische afgevaardigden blokkeren het halfrond. John Lewis, centraal met de handen op de knieën, was de aanstichter © REUTERS
Rudi Rotthier

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is er een chaotische sessie aan de gang. Democraten willen via een sit-in en gezang de werkzaamheden verhinderen, terwijl Republikeinen proberen gewoon te vergaderen. De Democraten hopen zo de wapenwetgevig op de agenda te krijgen.

De actie begon woensdag rond de middag, 18 uur Belgische tijd, onder leiding van John Lewis, een legendarisch parlementslid dat tijdens de burgerrechtenbeweging in de jaren vijftig en zestig ettelijke keren verwond werd en nog vaker werd opgesloten, onder meer na sit-ins. Dit is een moment, zei hij, verwijzend naar onder meer het recente bloedbad in Orlando, “dat je stelling moet nemen”. Vrijdag gaat het Huis in principe in reces, en als er nu niets gebeurt, is er kostbare tijd verloren, aldus Lewis.

Hij kreeg al gauw de steun van partijgenoten, en op een bepaald moment, aldus de Washington Post, blokkeerden 100 parlementsleden de activiteiten.

Ze willen, zeggen ze, het halfrond blijven blokkeren tot de Republikeinse meerderheid bereid is over drie wetten te discussiëren die wapenverkoop moeten bemoeilijken. Nancy Pelosi, die de Democratische groep in het Huis leidt, zei dat haar partijgenoten alleen wetten willen voorstellen die een brede steun vinden bij de bevolking, en die ook door Republikeinse kiezers woreden ondersteund. “We blijven zolang als het nodig is, elke dag. Dit is een moment van de waarheid”, aldus Pelosi.

‘No fly no buy’

De Democraten willen “no fly no buy” bespreken, een wetswijziging die zou maken dat mensen die op een FBI-lijst zijn beland die hen verhindert om het vliegtuig te nemen ook geen wapens mogen kopen. Zelfs 90 procent van de Republikeinen staan volgens een recente CNN-peiling achter die verstrenging van de wet.

Daarnaast willen Democraten strengere onderzoeken naar iemands (onder meer psychische) achtergronden alvorens de persoon in kwestie een wapen mag kopen. En tot slot willen ze de beperking tot drie dagen van die achtergrondcontroles verruimen. Dylann Roof, de racistische jongeman die een jaar geleden in Charleston 9 mensen doodschoot in een “zwarte kerk”, kon zijn wapen kopen omdat het FBI niet tijdig had gereageerd en niet binnen die drie dagen bezwaar had gemaakt.

‘Publiciteitsstunt’

Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Huis, heeft een drukke eigen agenda, en nadat eerder deze week een aantal gelijkaardige voorstellen werden weggestemd in de Senaat zag hij geen reden om zijn agenda te veranderen.

In een reactie noemde hij de sit-in “niets meer dan een publiciteitsstunt”: “Dit is geen poging om een oplossing te vinden, dit is bedoeld om aandacht te trekken”. Hij zei ook dat hij niet over wetswijzigingen wil praten zolang de misbruiken niet worden uitgesloten. Er staan, zei hij, veel mensen ten onrechte op de FBI-verbodslijsten.

Andere Republikeinen waren nog harder tegen. Mark Walker, een Republikeinse verkozene uit de staat North Carolina, vond het ongehoord dat de Democraten in deze een sit-in gebruiken. Degenen die tijdens de burgerrechtenbeweging een sit-in organiseerden, stelde hij in een tweet, “deden het voor rechten. Democraten doen hun sit-in om rechten weg te nemen”. Hij doelde op het recht om een wapen te bezitten.

De Republikeinen hebben na een vergadering beslist om “niet toe te geven aan de onuitgegeven aanfluiting van de regels” en vanaf 22 uur, 4 uur in de Belgische nacht, de geplande activiteiten gewoon verder te zetten. Speaker Paul Ryan, die de zitting wilde openen, werd overstemd door de zittende, zingende en scanderende Democraten. Er was dus zowel een zitting aan de gang als een protest, en er werd ook gestemd. De Democraten zongen klassiekers als ‘We shall Overcome’, maar ook het minder klassieke protestlied ‘Shame shame shame’. Er zou intussen wel kans zijn dat het Huis ook volgende week vergadert, al heeft de speaker niet toegezegd dat het dan over wapens kan gaan.

Tijdens een pauze begonnen ook Republikeinen te roepen. “Islamitisch terrorisme is het probleem, niet wapens”, hoorde men een Republikein uit Texas roepen. Waarop de wederroep: “Laat terroristen dan geen wapens kopen”.

De Democraten voerden blijkbaar slaapzakken aan, om de actie in enig comfort te kunnen verderzetten.

Geen tv – wel tv

Overigens: de gewone tv-uitzendingen werden op vraag van Ryan gestaakt tijdens de sit-in omdat er geen officiële activiteiten waren. De Democraten zorgden onder meer via Facebook toch voor live beelden. Sinds de sessie weer officieel is begonnen, is de chaos live via het officiële kanaal C-SPAN te volgen. Tijdens onderbrekingen van de zitting valt de uitzending weer weg, en wordt het protest opnieuw via sociale media verspreid.

Na de aanslag op een homoclub in Orlando hebben eerst Democratische senatoren, onder meer met een filibuster, waarbij Chris Murphy gedurende 15 uur praatte, de wapenwetten op de agenda gezet. Maandag werden de voorgestelde wetswijzigingen weggestemd. Ook 2 Republikeinse voorstellen tot wetswijziging, die Democraten te soft vonden, werden in de Senaat weggestemd.

Volgens experts zal het lastiger zijn wapenwetgeving door het Huis te krijgen dan door de Senaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content