Chaos aan Witte Huis na schietpartij

03/10/13 om 21:00 - Bijgewerkt op 04/10/13 om 07:07

Het alarm dat was ingesteld nadat schoten vielen in de omgeving van het Capitool, het parlementsgebouw in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is opgeheven. Volgens de politie was het een alleenstaand incident. Een vrouwelijke verdachte werd neergeschoten door de politie. Zij is overleden.

Chaos aan Witte Huis na schietpartij

Een zwaarbewapende politieman bewaakt het VS-Capitoolgebouw na de schietpartij. © REUTERS

"We hebben geen informatie dat dit iets te maken heeft met terrorisme of dat het meer was dan een geïsoleerd incident", zei Kim Dine, de commissaris van de Capitoolpolitie. De verdachte is Miriam Carey, een 34-jarige tandheelkundige uit de staat Connecticut. Ze werd gehospitaliseerd en is overleden. In haar wagen bevond zich haar één jaar oude kind. Dat werd door de politie ongedeerd ontzet. Een motief is niet bekend.

Het incident begon toen een zwarte personenwagen de veiligheidsbarricades bij het Witte Huis probeerde te rammen. Vervolgens werd er een wilde achtervolging ingezet in de straten van Washington. Meerdere politiewagens met loeiende sirenes namen daaraan deel.

Het incident eindigde toen de politie bij het Capitoolgebouw, twee kilometer verderop, het vuur opende op de vrouw. Voor zover bekend werden alle schoten afgevuurd door de politie. Of de vrouw gewapend was, is niet bekend. Er werd niet op het Witte Huis geschoten. Eén politieagent raakte gewond toen de vrouw zijn dienstwagen aanreed. Hij werd gehopsitaliseerd, maar stelt het volgens commissaris Dine goed. Ook een agent van de Secret Service raakte lichtgewond.

Alarm

Het schietincident in washington komt er minder dan drie weken nadat een dolle schutter in de nabijgelegen Navy Yard-marinebasis twaalf mensen doodde. Met de aan de gang zijnde politieke crisis rond de 'government shutdown' is de sfeer in Washington sowieso zenuwachtiger dan normaal.

In het Capitool werd eenalgemeen alarm ingesteld. In overeenstemming met een zogemaande 'lockdown'-procedure moesten parlementsleden en hun medewerkers in hun katoren gaan schuilen. Tientallen politieagenten met automatische wapens liepen af en aan. Rond het Witte Huis werd een veiligheidsperimeter ingesteld.

Meerdere parlementsleden vertelden aan de Amerikaanse pers dat ze de schoten gehoord hadden en mensen dekking hadden zien zoeken. Het alarm in het Capitoolgebouw is inmiddels afgeblazen. (Belga/TE/TV)

Onze partners