CETA: Magnette blijft onderhandelen, Michel belt 's nachts met Canadese premier

21/10/16 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:24

Premier Charles Michel (MR) belde in de nacht van donderdag op vrijdag belde hij met Canadees premier Justin Trudeau. Ondertussen blijft Waals minister-president Paul Magnette onderhandelen over het CETA-verdrag.

CETA: Magnette blijft onderhandelen, Michel belt 's nachts met Canadese premier

Charles Michel © Jonas Roossens/ID/photo agency

Terwijl Waals minister-president Paul Magnette blijft onderhandelen over het Canadees-Europese handelsverdrag CETA, doet premier Charles Michel er alles aan om een akkoord te bereiken. Zo belde hij in de nacht van donderdag op vrijdag met zijn Canadese ambtgenoot Justin Trudeau over de laatste ontwikkelingen in de onderhandelingen.

Even daarvoor mocht Michel het gaan uitleggen tijdens het diner van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. De toelichting van de eerste minister, die niet was voorzien in de oorspronkelijke agenda, kwam er net nadat de Britse premier Theresa May een stand van zaken had meegedeeld over de Brexit, zo verluidde in de entourage van de premier.

Meer dan wat irritatie

De Europese leiders waren 'verbijsterd' door het verzet van de Waalse regering, die nog steeds weigert om de federale regering de bevoegdheid te verlenen om het handelsverdrag te ondertekenen. De laatste voorstellen om tegemoet te komen aan de Waalse bekommernissen over onder andere de aparte arbitragerechtbanken werden donderdagavond als 'onvoldoende' bestempeld door Magnette.

De Europese leiders volgden de onderhandelingen van nabij tijdens hun vergadering en toonden 'grote ongerustheid' over de ontwikkelingen rond CETA, dat velen beschouwen als een goed akkoord voor Europa. Ook in het Canadese kamp werd 'meer dan wat irritatie' geregistreerd over de Waalse houding, zo verluidde in de entourage van de premier.

Michel is in permanent contact met de Europese Commissie en met Magnette, die de onderhandelingen om 08.30 uur opnieuw heeft aangevat met een ontmoeting met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland.

De Europese leiders komen om 10.00 uur opnieuw bijeen. Ze wensen dat er een akkoord wordt gevonden voor het einde van de top op vrijdagmiddag. (BELGA/JVL)

Onze partners