Centraal-Afrikaanse Republiek: 'Vluchtende moslims zijn rampzalig voor economie'

18/02/14 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

De Centraal-Afrikaanse Republiek loopt leeg, vooral moslims vluchten door het aanhoudende geweld naar de buurlanden. 'Dit is niet alleen een humanitaire ramp, ook de economisch situatie lijdt erg onder het vertrek van deze moslimhandelaren.'

Centraal-Afrikaanse Republiek: 'Vluchtende moslims zijn rampzalig voor economie'

Moslimvrouwen in de Centraal-Afrikaanse Republiek © Reuters

Door het aanhoudende geweld tussen moslims en christenen ontvluchtten tienduizenden mensen de Centraal-Afrikaanse Republiek. Zo'n 80.000 moslims zochten reeds hun toevloed in buurlanden Tsjaad, Kameroen en Congo. Drie arme landen, met hun eigen binnenlandse conflicten, die de instroom van vluchtelingen maar moeilijk de baas kunnen.

"Vooral de moslims, een minderheid van ongeveer 15 procent, zijn op de vlucht geslagen", zegt de Nederlandse correspondent Kees Broere aan de Nederlandse omroep NOS. Hij is momenteel in de Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. "Een massale uittocht van moslims zal een grote invloed hebben op de economische situatie van het land", stelt hij. "Een groot deel van de economie is namelijk afhankelijk van de moslimhandelaren."

Een rapport dat eerder verscheen in het magazine Time benadrukt evenzeer de economische consequenties. "Het land is grotendeels afhankelijk van de handel gedreven door de moslims", klinkt het.

Spiraal van geweld

Sinds de staatsgreep van moslimrebellen in maart vorig jaar heerst er chaos in het Afrikaanse land. Het conflict startte aanvankelijk om sociaaleconomisch redenen, maar kreeg al gauw een religieuze dimensie.

Op dit moment zijn ongeveer 5.000 soldaten van de Afrikaanse Unie aanwezig in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Maar volgens de krant The New York Times kunnen zij het overweldigend geweld niet aan. "Het land zinkt steeds dieper weg in een crisis."

Ook Broere is niet erg optimistisch: "De spiraal van geweld zal voorlopig niet stoppen."

Hoewel alle groepen zich schuldig maken aan geweldplegingen, is de moslimbevolking volgens Unicef de meest geviseerde groep. (AVE)

Onze partners