Centraal-Afrikaanse Republiek: ‘1,2 miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig’

Zieke kinderen bij vluchtelingen die vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek Tsjaad proberen te bereiken © REUTERS

Zowat 1,2 miljoen kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben dringend nood aan humanitaire hulp. Het religieus gemotiveerd geweld tussen christenen en moslims heeft “catastrofale gevolgen” voor de kinderen in het land.

Dat zegt het VN-kinderfonds Unicef in een mededeling.

Volgens Unicef zijn in totaal meer dan twee miljoen meisjes en jongens getroffen door de bloedige gevechten die meer dan 2,5 jaar geleden uitbraken. Er is dringende nood aan alle basisbehoeften: voedsel, onderdak, medicijnen, scholing.

Selon l’UNICEF, entre 6.000 et 10.000 enfants ont par ailleurs été enrôlés dans des factions armées depuis le début du conflit en tant que combattants, cuisiniers et messagers. Le renversement en mars 2013 du président François Bozizé par la rébellion Séléka a plongé l’ex-colonie française dans sa plus grave crise depuis son indépendance en 1960, déclenchant des tueries entre communautés musulmanes et chrétiennes en 2013 et 2014. Le niveau des violences a baissé depuis mais l’absence de moyens politiques et financiers pour rétablir l’ordre public et améliorer le quotidien des habitants d’un des pays les plus miséreux au monde suscite toujours des affrontements intercommunautaires et une forte criminalité.

De oproep van Unicef komt er twee dagen voordat paus Franciscus een bezoek brengt aan het door geweld en burgeroorlog verscheurde land.

De kerkvorst hoopt met zijn bezoek bij te kunnen dragen tot een toenadering tussen de strijdende partijen. Franciscus zal onder meer een vluchtelingenkamp bezoeken en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap ontmoeten. Maandag zal hij een mis leiden in de hoofdstad Bangui.

Kindsoldaten

De Centraal-Afrikaanse republiek kwam in maart 2013 in een spiraal van geweld terecht nadat het islamitische rebellenverbond Seleka de christelijke president François Bozizé van de macht verdreef. Sindsdien zijn de machtsverhoudingen weer omgegooid en in hoofdstad Bangui zitten de weinige resterende moslims in getto’s, die in het beste geval door internationale troepen worden beschermd.

Volgens Unicef zijn 6.000 tot 10.000 kinderen betrokken bij de milities, als soldaat, kok of boodschapper.

Het geweld, en de vluchtelingenstromen, destabliseren ook buurlanden, en de chaos in het land gaat gepaard met een ravage in de natuurparken (waar stropers huis houden).

De voorbije tijd is het geweld weliswaar wat geluwd, schrijft Unicef, maar de orde is niet hersteld, de criminaliteit blijft groot, en de kinderen zij bij uitstek de dupe.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content