Celstraffen voor relschoppers Facebookparty

08/10/12 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

De rechtbank in Groningen heeft een 34-jarige man veroordeeld tot 42 dagen cel, waarvan 26 dagen voorwaardelijk, voor openlijke geweldpleging en opruiing tijdens de ernstige rellen in Haren ruim 2 weken geleden.

Celstraffen voor relschoppers Facebookparty

© Image Globe

De man, die in de rellennacht werd gearresteerd door een aanhoudingseenheid van de politie, zat al 16 dagen vast. Dat betekent dat hij na de rechtszitting weer naar huis mag.

"U wilde met eigen ogen zien wat er in Haren gebeurde. Wat er gebeurde is dit: geweld, vernielingen, plunderingen, er zijn politiemensen gewond geraakt. Inwoners van Haren hebben doodsangsten uitgestaan. U heeft bijgedragen aan de onlusten en anderen opgejut", aldus de rechter.

Blikken bier
De 34-jarige man stond terecht voor openlijke geweldpleging tegen de politie en de oproerpolitie, alsmede opruiïng. Hij zou met stenen, flessen en blikken bier hebben gegooid en anderen ertoe hebben aangezet om dat ook te doen.

De man bekende voor een afgeladen rechtbank dat hij "twee of misschien drie blikjes bier" heeft gegooid en dat hij veel had gedronken, de rest ontkent hij. "Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik wilde achteraf dat ik gewoon naar huis was gegaan. Ik heb te doen met al die mensen in Haren."

Kleine wereldoorlog in Haren
De man hoeft geen geld te storten in een speciaal schadefonds dat het Openbaar Ministerie wilde opzetten. Volgens de rechter zijn daarover "nog te veel onduidelijkheden".

Maandag en dinsdag komen de andere verdachten voor de rechter. Zij waren niet de eersten en de enigen "die de lont in het kruitvat hebben aangestoken", zo zei de procureur. "Maar elke verdachte heeft een bijdrage geleverd aan de kleine wereldoorlog in Haren." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners