CDA schakelt van crisisberaad over op individuele gesprekken

01/09/10 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Het CDA zoekt een uitweg uit de crisis naar aanleiding van het regeringsoverleg met de partij van Geert Wilders.

In Nederland is het crisisberaad bij de CDA-fractie woensdagmiddag geschorst. Volgens fractieleider Maxime Verhagen zullen eerst individuele gesprekken worden gevoerd om te proberen een oplossing te vinden voor de crisis.

Dinsdagavond was er urenlang crisisoverleg in de schoot van de fractie wegens de onenigheid bij het CDA over samenwerking met de PVV van Geert Wilders, die een coalitie van VVD en CDA zou gedogen.

CDA-fractieleider Maxime Verhagen voert de onderhandelingen namens zijn partij samen met ontslagnemend minister van Volksgezondheid Ab Klink. Die wil volgens Nederlandse media niet meer onderhandelen met Wilders, terwijl Verhagen met de gesprekken wil voortgaan.

Woensdagmorgen werd het crisisoverleg bij het CDA hernomen, maar rond de middag kondigde Verhagen aan dat er wordt overgeschakeld op individuele gesprekken. Die hebben volgens hem tot doel om tot een eensgezind standpunt als fractie te komen.

Volgens Nederlandse media waren er eerder al spanningen tussen Verhagen en Klink, maar liepen die op nadat PVV-leider Geert Wilders CDA-voorzitter Henk Bleker vorige week een enorme zeurpiet had genoemd.

Ook een interview op de Australische televisie waarin Wilders de islam achterlijk noemde speelde een rol.

Lees meer over:

Onze partners