'CDA-fractie telt een dissident'

20/08/10 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

Volgens het Nederlandse dagblad Trouw staat de meerderheid van de coalitie VVD-CDA-PVV op de helling.

Bij het CDA blijft samenwerking met de PVV van Geert Wilders moeilijk liggen. Het Nederlandse dagblad Trouw meldde vrijdag dat er bij de Kamerleden van de partij een dissident zou zijn, waardoor de coalitie niet aan de vereiste meerderheid zou geraken.

VVD, CDA en PVV onderhandelen over een minderheidsregering van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. Het rommelt al een tijd bij CDA over die samenwerking met de partij van Wilders. Onder de leden circuleert een petitie waarin wordt opgeroepen de onderhandelingen met Wilders stop te zetten.

Vrijdag meldde Trouw dat minstens één CDA-Kamerlid om principiële redenen een voorbehoud heeft gemaakt tegen een coalitie die mede steunt op de PVV. Andere CDA-Kamerleden zouden twijfelen.

Dat kan grote gevolgen hebben voor de coalitie omdat een regering van VVD, CDA en PVV in de Nederlandse Kamer met 76 zetels op 150 maar één zetel op overschot zou hebben.

Volgens Trouw is het echter ook mogelijk dat de dissidente CDA'er de coalitie weliswaar niet steunt, maar wel gedoogt. Daardoor zou de coalitie toch over een meerderheid beschikken.

Voorbehoud

In een reactie op het bericht zei CDA-fractieleider Maxime Verhagen dat er voor iedereen, dus ook voor hemzelf, een voorbehoud geldt bij de inhoud van de onderhandelingen.

'De hele fractie heeft unaniem, alle leden, ingestemd met het voeren van deze onderhandelingen. Tegelijkertijd geldt voor de hele fractie dat het eindresultaat beoordeeld wordt op de inhoud', zo werd Verhagen door De Volkskrant geciteerd.

Lees meer over:

Onze partners