CDA-congres stemt voor samenwerking met PVV

01/10/10 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:38

Tijdens het congres sprak 68 procent van de leden zich uit voor het met de VVD en de PVV gesloten regeer- en gedoogakkoord.

CDA-congres stemt voor samenwerking met PVV

© EPA

Een partijcongres van het CDA heeft zaterdag met 68 procent voor deelname gestemd aan de regering met de VVD, die zal worden gedoogd door de PVV van Geert Wilders. De weg lijkt daarmee vrij voor de nieuwe Nederlandse regering, al moet de CDA-fractie in de Tweede Kamer de regeer- en gedoogakkoorden nog goedkeuren.

In totaal werden er tijdens het congres in Arnhem 4.033 stemmen uitgebracht, waarvan er 32 procent tegen waren. Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker noemde dat zaterdag een 'gewichtig deel'. Maar hij sprak aan het einde van het congres de hoop uit dat de twee groepen in de partij weer bij elkaar zullen komen, zo meldt de verslaggever van De Volkskrant.

Tijdens het congres konden de leden zeggen wat ze over de samenwerking met de PVV vinden. Veel leden die tussenkwamen uitten hun zorgen daarover. Onder hen ook twee ontslagnemende ministers die eerder hadden aangegeven dat ze zouden tegen stemmen.

Ontslagnemend minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin kreeg veel applaus voor een speech waarin hij zei: 'Doe dit mensen in ons land niet aan, doe dit de partij niet aan, doe dit ons land niet aan.' Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Ab Klink was kort en krachtig: 'Don't do it', zo zei hij.

Fractie

Maar bij de stemming schaarde het merendeel van de CDA'ers zich achter de akkoorden. Fractievoorzitter Maxime Verhagen noemde het congres 'een feest van de democratie'. Hij had om de steun van het congres gevraagd. 'Wij zijn er voor christenen én moslims. Niet je afkomst maar je toekomst telt. Niet de kleur van je huid, maar de kracht van je wil.'

Het is nu aan de fractie om haar houding te bepalen. Vorige week kwam die na een marathonvergadering van vijftien uur niet tot een beslissing in afwachting van het partijcongres. Begin volgende week komt de fractie samen. Daarin zitten twee dissidenten die zich hebben uitgesproken tegen samenwerking met de PVV. Het gaat om Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

Koppejan heeft al aangekondigd dat hij zich zal schikken naar de uitspraak van een grote meerderheid van het congres. Wat Ferrier gaat doen, is voorlopig onduidelijk. In een toespraak tijdens het congres sprak ze zich heel duidelijk uit tegen politieke samenwerking met de PVV.

(De Volkskrant / PSM)

Lees meer over:

Onze partners