Catalonië wil over 18 maanden onafhankelijke staat stichten

26/11/14 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:30

De Catalaanse regeringsleider Artur Mas heeft een nieuw 'onafhankelijkheidsplan' klaar. Hij wil al over 18 maanden de stichting van een onafhankelijk staat.

Catalonië wil over 18 maanden onafhankelijke staat stichten

© AFP

De Catalaanse regeringsleider Artur Mas wil met vervroegde verkiezingen de afscheiding van zijn regio van Spanje bereiken. Hij wil dan ook dat deze verkiezingen volledig rond de Catalaanse onafhankelijkheid draaien.

Dat verklaarde Mas dinsdagavond laat op een conferentie in Barcelona. Doel is al over 18 maanden de stichting van een onafhankelijk staat, zei hij onder luid gejuich van 3.000 toehoorders.

Mas had de Catalanen op 9 november bij een niet officiële bevraging over de onafhankelijkheid laten stemmen. Twee miljoen mensen -meer dan een derde van de stemgerechtigden- namen deel. Ruim 80 procent sprak zich voor een afscheuring van Spanje uit.

Omdat het Constitutioneel Hof na een veto tegen een oorspronkelijk gepland referendum over onafhankelijkheid ook de niet officiële volksraadpleging had verboden, werd Mas inmiddels door de procureur aangeklaagd. Verduistering van openbare gelden, ongehoorzaamheid, rechtsverdraaiing en onbevoegde ambtsuitoefening worden hem ten laste gelegd. Volgens de centrale regering in Madrid moeten over de vraag over een afscheiding van een bepaalde regio alle Spanjaarden stemmen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners