Catalonië: Spaanse premier is 'bereid tot dialoog, maar niet over eenheid van Spanje'

28/09/15 om 21:22 - Bijgewerkt om 21:21

De Spaanse premier Mariano Rajoy zegt dat hij bereid is tot een dialoog met de nieuwe regionale regering van Catalonië, maar niet over de eenheid van Spanje.

Catalonië: Spaanse premier is 'bereid tot dialoog, maar niet over eenheid van Spanje'

Mariano Rajoy © Belga Image

Rajoy zegt dat in een eerste reactie op het resultaat van de Catalaanse verkiezingen. De separatisten hebben sinds die cruciale verkiezingen van zondag een meerderheid in het Catalaanse parlement.

'Geen meerderheid'

In Catalonië 'waren en blijven de claims van enkelen buiten de wet, maar nu is bovendien gebleken dat ze niet de steun genieten van een meerderheid van de bevolking', zei Rajoy. De twee separatistische lijsten haalden samen 72 van de 135 zetels binnen, of een absolute meerderheid in het regionale parlement, maar slechts 47,8 procent van de stemmen.

De partij van Rajoy, de conservatieve Partido Popular, moet een zwaar verlies slikken: van 19 zetels in 2012 naar 11 nu.

Thema's

Kort voor de uitspraken van Rajoy had de voornaamste alliantie van separatisten in Catalonië laten weten, vastbesloten te zijn om het 'proces' op te starten dat, volgens hen, moet leiden tot de onafhankelijkheid van de regio in 2017.

'Als iemand beweert een einde te maken aan de nationale soevereiniteit of nationale eenheid, dat hij het zegt', zei Rajoy. 'Ik ben bereid te praten over de rest. We kunnen een groot akkoord sluiten over enkele thema's. Waarschijnlijker wordt het moeilijker voor andere kwesties, maar natuurlijk zal ik nooit ingaan tegen de wet.'

Rajoy heeft al meer dan een jaar niet gesproken met Artur Mas, leider van de alliantie Junts pel Si (Gezamenlijk voor het Ja) en afscheidnemend Catalaans premier.

Vanuit de Europese Commissie is geen commentaar gekomen op de verkiezingsoverwinning. Het gaat om 'een binnenlandse kwestie voor Spanje', klinkt het daar. (Belga/KVDA)

Onze partners