Catalaanse separatisten: ook stemming over afscheiding als grondwettelijk hof tegen is

02/11/15 om 22:40 - Bijgewerkt om 23:55

De separatisten in Catalonië willen vasthouden aan de nagestreefde afscheuring van de regio van Spanje, ook als het grondwettelijk hof daar anders over beslist.

Catalaanse separatisten: ook stemming over afscheiding als grondwettelijk hof tegen is

Van links naar rechts vicepresident van de regionale regering Neus Munte, regeringsleider Artur Mas, woordvoerder Francesc Homs en minister van Cultuur Ferran Mascarell © AFP

Volgende maandag wordt over de oprichting van een onafhankelijke staat gestemd in het Catalaanse parlement.

De Catalaanse regeringswoordvoerder, Francesc Homs, verklaarde dat die stemming doorgaat, los van wat het Spaans grondwettelijk hof beslist.

De Volkspartij (PP) van de Spaanse premier Mariano Rajoy had zondag het appel van het grondwettelijk hof, de hoogste Spaanse gerechtelijke instantie, aangekondigd.

"Volgende week wordt zus of zo gestemd", het hof zal dat niet kunnen verhinderen, zei Homs op de zender Catalunya Ràdio.

'Staatsgreep'

Het grondwettelijk hof wordt door de PP gecontroleerd. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel García-Margallo noemde de geplande beslissing over een onafhankelijkheidsresolutie een "institutionele staatsgreep". In het voorstel tot resolutie staat dat de separatisten rond de leider van de Catalaanse deelregering Artur Mas, op 27 september met hun overwinning bij de regionale verkiezingen een "democratisch mandaat" voor de afscheuring van Spanje hebben gekregen.

(Belga/RR)

Onze partners