Catalaanse regeringspartij toch van plan om onafhankelijkheid uit te roepen

. © BelgaImage

De Catalaanse regeringspartij Junts pel Si heeft in het Catalaanse parlement een resolutie ingediend om de onafhankelijkheid van de regio uit te roepen. Spaans premier Rajoy eist ondertussen het ontslag van Catalaans president Puigdemont.

‘Wij zullen de Catalaanse republiek vormen, als een onafhankelijk en soeverein land, onder de rechtsstaat’, zo staat in de tekst. Voorts zegt de resolutie zonder voorafgaande voorwaarden onderhandelingen met Madrid te willen opstarten. De resolutie is ongeveer een kopie van de tekst die werd gepresenteerd op tien oktober, wanneer de officiële resultaten van het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum werden gepresenteerd.

De motie zal worden gestemd tijdens de parlementaire vergadering die normaal om twaalf uur moest beginnen, maar pas zonet van start is gegaan. De Catalaanse oppositiepartijen Partido Popular, de liberale Ciudadanos en socialistische PSC weigeren om deel te nemen aan de stemming.

Op de promenade Lluis Companys, vernoemd naar een voormalig Catalaans politicus en nationalist, in de buurt van het Catalaanse parlement zijn ondertussen enkele duizenden voorstanders van de onafhankelijkheid samengekomen. Bovendien heeft de Catalaanse regering vandaag 700 Catalaanse separatistische burgemeesters uitgenodigd om de parlementaire zitting te volgen, wat er op wijst dat ze effectief van plan zijn om de onafhankelijkheid uit te roepen.

Gisteren kwam Puigdemont nog terug op zijn plannen om vervroegde regionale verkiezingen uit te schrijven en het parlement te ontbinden. Hij had naar eigen zeggen te weinig garanties van de Spaanse regering dat artikel 155 van de Spaanse grondwet niet zou worden geactiveerd. Ondanks de bereidheid van de Spaanse socialisten van de PSOE om artikel 155 op te schorten indien vervroegde werden georganiseerd, wilde Spaans premier Mariano Rajoy van dat scenario niet weten. Ondertussen hebben de PSOE die piste weer verlaten, omdat de Partido Popular er niet van wil weten.

Bovendien kreeg Puigdemont gisteren binnen zijn onafhankelijkheidsalliante Junts pel Si sterke tegenwind omdat hij de onafhankelijkheid niet wilde uitroepen en daarmee zou toegeven aan de eisen van de Spaanse regering en premier Rajoy. Enkele partijgenoten van Puigdemont gaven meteen aan de partij, de PDeCat, te zullen verlaten indien er daadwerkelijk nieuwe verkiezingen zouden worden uitgeschreven. Bovendien reageerde de anti-kapitalistische CUP, die gedoogsteun geeft aan de Catalaanse regering verbouwereerd op de beslissing van de Catalaanse president. Ze riepen meteen op tot protest in de straten van Barcelona. De Catalaanse president keerde daarop zijn kar en zei dat het Catalaanse parlement zich moest uitspreken over de eventuele onafhankelijkheid.

Momenteel komen de Spaanse partijen samen in de Senaat om de invulling en de activering van artikel 155, die delen van de Catalaanse autonomie moet opheffen, te vervolledigen. Verwacht wordt dat dit artikel vandaag nog wordt geactiveerd. Premier Rajoy zei in de Senaat dat Puigdemont de enige verantwoordelijke is van de huidige politieke crisis. Rajoy beargumenteerde dat Puigdemont zich nooit bereid heeft getoond om in dialoog te gaan zonder de onafhankelijkheidsoptie van tafel te laten. Bovendien vroeg Rajoy om de afzetting van de Catalaanse president. Zijn woorden werden warm onthaald door zijn partijgenoten van de Partido Popular, die Rajoy trakteerden op een staande ovatie.

De PSOE heeft zopas de onderhandelingen over artikel 155 verlaten omdat ze niet instemt met de overname van de Catalaanse publieke omroep door de Spaanse overheid.

Partner Content