Catalaanse parlement stemt voor 'breuk met Spanje'

09/11/15 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:43

Zoals verwacht heeft het Catalaanse parlement ingestemd met een plan voor de onafhankelijkheid van de Spaanse regio.

Catalaanse parlement stemt voor 'breuk met Spanje'

© AFP

Het Catalaanse parlement heeft, zoals verwacht, een resolutie goedgekeurd die de eerste stap vormt op weg naar onafhankelijkheid van Catalonië, de rijkste regio in Spanje. Van de 135 leden van het na de vervroegde verkiezingen in september nieuw samengestelde regionale parlement keurden er 72 de tekst die het onafhankelijkheidsproces in gang moet zetten, goed. De tekst is dus geen officiële onafhankelijkheidsverklaring, wel 'een routekaart naar onafhankelijkheid'.

Voor de resolutie stemden de separatistische alliantie Junts pel Si (Samen voor het 'Ja') van premier Artur Mas en de linkse CUP.

'Institutionele staatsgreep'

Madrid had vrijdag al laten weten, het besluit van het halfrond in Barcelona prompt voor het grondwettelijk hof te zullen aanklagen. Iets waar de conservatieve Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy zich aanhoudt. Onmiddellijk na de stemming kondigde hij in een televisietoespraak aan de zaak voor het grondwettelijk hof te brengen om het Catalaanse initiatief 'met onmiddellijke ingang op te schorten'. Voorts plaatst hij een speciale ministerraad op de agenda.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel García-Margallo noemde de geplande beslissing over een onafhankelijkheidsresolutie eerder al een 'institutionele staatsgreep'. (Belga/AVE)

Onze partners