Castro beschuldigt VS en Israël van 'slachting Iraanse wetenschappers'

13/01/12 om 20:45 - Bijgewerkt om 20:45

Fidel Castro oordeelt dat een mogelijke oorlog geen gevolg is van "ondoordachte acties" van Teheran, maar van de "aangeboren onverantwoordelijkheid van het yankee-rijk".

De voormalige Cubaanse president Fidel Castro heeft de Verenigde Staten en Israël ervan beschuldigd "een slachting" te houden tegen Iraanse wetenschappers. "Het gaat om een selectieve slachting tegen briljante Iraanse wetenschappers, die systematisch uitgeschakeld worden", oordeelt Fidel Castro in een van zijn "weerspiegelingen" die hij op regelmatige basis in de Cubaanse pers publiceert onder de titel "De vrede hangt aan een flinterdun draadje".

Hij haalt de moorden op vier Iraanse wetenschappers in 2010 aan, die volgens enkele door Castro geciteerde artikels het werk van de Israëlische inlichtingendienst zou zijn, in samenwerking met de VS.

Vreedzaam en rustig Castro, die in 2006 aftrad, had woensdag nog een ontmoeting met de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad, die hij heel vreedzaam en rustig vond. "Hij is volledig onverschillig jegens de bedreigingen van de yankees", aldus Castro.

Volgens de voormalige Cubaanse president zou Ahmadinejad nauwelijks over oorlog gepraat hebben. "Van Iraanse kant moet men geen ondoordachte acties verwachten die tot een oorlog leiden", meent hij. "Als het zover komt, is dat exclusief de vrucht van het avonturisme en de aangeboren onverantwoordelijkheid van de yankees." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners