Cast en crew van omstreden anti-islamfilm 'werden misleid'

13/09/12 om 21:58 - Bijgewerkt om 21:58

De circa 80 mensen die meewerkten aan de productie van de omstreden Amerikaanse anti-islamfilm 'Innocence of Muslims', die hevig protest in de islamitische wereld uitlokt, werden naar eigen zeggen zwaar misleid over het doel van de film en betreuren de gevolgen ervan.

Cast en crew van omstreden anti-islamfilm 'werden misleid'

In 'Innocence of Muslims' (trailer YouTube) wordt de profeet Mohammed belachelijk gemaakt en voorgesteld als een kinderverkrachter en moordenaar.

Verschillende internationale media, waaronder de Amerikaanse CNN, melden dat ze gecontacteerd werden door een lid van het productiepersoneel, dat om begrijpelijke veiligheidsredenen anoniem wil blijven.

Zwaar misleid

"De hele cast en crew is zeer ontdaan en voelt zich misbruikt door de producer," luidt het. "Wij staan voor 100 procent níet achter deze film en werden zwaar misleid over het doel van deze prent. We zijn geschokt over de drastische veranderingen aan het script en diep bedroefd door de tragedies die er het gevolg van zijn."

Een aanslag op het Amerikaans consulaat in de Libische stad Benghazi kostte het leven aan vier Amerikaanse diplomaten, onder wie ambassadeur Christopher Stevens. In verschillende landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië zijn hevige protestacties uitgebroken.

Geen Mohammed

Volgens een actrice van de film werd haar voorgelogen dat het ging om een historische avonturenfilm genaamd 'Desert Warrior' en was er aanvankelijk geen sprake van de profeet Mohammed. De anti-islamscènes zouden er later in zijn gemonteerd.

Wie is de producer?

Rond de producer van de film hangt een waas van mysterie. Aanvankelijk was er sprake van een Israelisch-Amerikaanse filmmaker en vastgoedmakelaar uit Los Angeles, wiens naam echter op drie manieren voorkwam: Sam Bacile, Sam Bassiel en Sam Bassil. Onder die naam was er echter geen enkele vastgoedmakelaar geregistreerd in Californië. Ook Israel zei hem niet te kennen.

Ondertussen is echter aan het licht gekomen dat die naam wellicht een pseudeoniem is en dat me man vermoedelijk ook niet joods is. De man zou Nakoula Basseley Nakoula heten en een koptische christen van Egyptische afkomst zijn. Hij zou in 2010 ook veroordeeld zijn voor fraude.

Voor de woning van de man in Cerritos, veertig kilometer ten zuiden van Los Angeles, staat nu een persmeute. De woning wordt bewaakt door de politie.

"We hebben een oproep gekregen en hebben daarop geantwoord. We zijn verantwoordelijk voor de openbare veiligheid", zegt een politiewoordvoerder over de bescherming van de man. "Er zijn geen rellen er is geen misdaad gepleegd." (KVDA/Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners