Cartoonist in Iran opgepakt wegens steunbetuiging aan Frankrijk?

17/11/15 om 12:38 - Bijgewerkt om 12:40

De in Iran bekende cartoonist Hadi Heidari is door de veiligheidsdiensten opgepakt in zijn kantoor. Een officiële reden is niet bekendgemaakt, maar een en ander lijkt te maken te hebben met zijn jongste tekening: een steunbetuiging aan het Franse volk.

Cartoonist in Iran opgepakt wegens steunbetuiging aan Frankrijk?

Hadi Heidari © /

Het nieuws van de arrestatie van Hadi Heidari is bekendgemaakt door collega's van de cartoonist bij de krant Shahrvand uit Teheran. Die is volgens The New York Times eigendom van de Iraanse Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis. Volgens mensenrechtenactivisten, die om veiligheidsredenen anoniem willen blijven, zijn de agenten wellicht leden van de inlichtingeneenheid van de Revolutionaire Garde van Iran.

Solidair met Parijs

Ze gaven geen reden voor zijn aanhouding, maar het lijkt erop dat een en ander te maken heeft met zijn jongste tekening: een steunbetuiging aan het Franse volk na de aanslagen van vorige vrijdag. Heidari deelde de cartoon ook via zijn Instagram-account.

De streng-conservatieve leiders van Iran hebben het bloedbad in de Franse hoofdstad veroordeeld en beschouwen de Islamitische Staat, die ze opeiste, als een terroristische organisatie, zo merkt The New York Times op, maar treedt tegelijkertijd steeds harder op tegen eender welke vriendschappelijke toenadering tot seculiere westerse landen.

Opgepakt

De 38-jarige Heidari zat in 2009 al eens 17 dagen in de cel, nadat hij was opgepakt tijdens de politieke opstand tegen de omstreden presidentsverkiezingen. In december van het jaar nadien werd hij aangeklaagd voor propaganda tegen de staat en later op borg vrijgelaten. Een cartoon van de man die Iraanse soldaten beledigd zou hebben, zorgde er in 2012 voor dat de hervormingsgezinde krant Shargh waarvoor hij toen werkte, opgedoekt werd. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners