Carl Lewis over Romney: 'Bepaalde Amerikanen zouden beter thuisblijven'

27/07/12 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

De olympische uitspraken van Amerikaans presidentskandidaat Mitt Romney blijven voor beroering zorgen in Londen.

In The Independent maakte de Amerikaanse gewezen atleet Carl Lewis zich druk over de uitspraken van de Republikeinse kandidaat: "Soms denk ik dat bepaalde Amerikanen beter thuis zouden blijven".

Romney had namelijk eerder aan de Amerikaanse zender NBC verklaard dat het "moeilijk te zeggen is hoe goed de Spelen zullen worden". Hij ziet "verontrustende signalen" dat Groot-Brittannië niet in staat kan zijn, een evenement van dergelijke omvang te organiseren.

Die uitspraken werden in Downing Street niet echt gesmaakt en de Britse premier David Cameron gaf een misprijzend antwoord op de kritiek van de Amerikaan, die als chef van het organisatiecomité de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City mee had georganiseerd. "Wij organiseren de Olympische Spelen in een van de meest bruisende en actieve steden van de wereld. Het is natuurlijk veel gemakkelijker indien we dit hadden gedaan "in the middle of nowhere", aldus Cameron.

Romney krabbelt terug

Na zijn ontmoeting met Cameron krabbelde Romney terug. "Ik ben zeer verheugd met het vooruitzicht op erg succesvolle Olympische Spelen, zei. "Wat ik gezien heb, getuigt van verbeeldingskracht, voorbedachtheid en een goede organisatie."

De olympische minister Jeremy Hunt gaf de kandidaat van de Republikeinen een extra veeg uit de pan en riep hem op om tijdens de openingsceremonie goed op te passen. "We zullen de wereld tonen dat acht van de tien wereldwijd belangrijkste sporttakken ofwel in Groot-Brittannië werden uitgevonden of in regels werden gevat, en slechts twee in Amerika - ik hoop dat mister Romney toekijkt" zei Hunt op ITV. Romney zal als gast aanwezig zijn op de openingsceremonie.

Als deel van zijn toernee, die als belangrijke test gelden voor zijn vaardigheden in de buitenlandse politiek, reist Romney de komende dagen ook naar Polen en Israël. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners