Canadese leger "leverde grondgevechten met IS" in Irak

20/01/15 om 01:37 - Bijgewerkt om 01:37

Canadese special forces hebben grondgevechten geleverd met leden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) toen zij samen met het Iraakse leger terroristen aan het spotten waren. Dat heeft de Canadese generale staf meegedeeld.

Canadese leger "leverde grondgevechten met IS" in Irak

© Reuters

De gevechten, die de voorbije dagen plaatsvonden, zijn de eerste grondgevechten tegen IS door troepen van een land dat deel uitmaakt van de jongste "coalition of the willing" van de VS. Tot dusver heeft die coalitie zich beperkt tot luchtbombardementen.

De Canadese troepen "op de grond" zijn er, volgens Ottawa, om Iraakse legertroepen en Koerdische milities op te leiden. De Canadese regering heeft het over "daden van zelfverdediging". Bij de gevechten vielen geen Canadese slachtoffers.

Intussen heeft de voormalige Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat John McCain gepleit voor het ontplooien van een grondmacht van de internationale coalitie tegen de jihadisten van IS. McCain, op bezoek in Jeruzalem, stelde vast dat maanden van bombardementen IS "enkel maar sterker hebben gemaakt". De senator, onlangs nog op bezoek bij de door de VS gesteunde Syrische rebellen, wil de jihadisten zowel in Irak als in Syrië bekampen.

Voor een optreden in Syrië is echter of de goedkeuring door Damascus (die er nooit komt) of een VN-resolutie terzake (die gegarandeerd door Rusland geblokkeerd zal worden) nodig. De enige andere manier is de internationale wetgeving aan de laars lappen en het humanitaire aspect van de interventie benadrukken.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners