Canada: Europeanen hebben voortaan inreisautorisatie nodig

16/02/16 om 01:32 - Bijgewerkt om 01:32

Canada gaat vanaf 15 maart zijn visa-regels verstrengen. Onder meer de vrijstelling voor inwoners uit Europese landen valt weg: voortaan zullen zij "een elektronische reisautorisatie" (eTA) moeten aanvragen. Die kost 7 Canadese dollar (zo'n 4,5 euro).

Canada: Europeanen hebben voortaan inreisautorisatie nodig

Een jonge Syrische vluchteling in de luchthaven van Toronto © REUTERS

De eTA, vergelijkbaar met de ESTA-regeling die in de VS van kracht is, is van toepassing op inwoners uit vijftig landen, waaronder België. Jaarlijks zullen naar schatting zo'n 3 miljoen bezoekers deze autorisatie nodig hebben, aldus de Canadese regering.

Men zegt te hebben geopteerd voor de meest eenvoudige formule. De eTA moet voor vertrek online worden aangevraagd. Normaal krijgt men al na enkele minuten een bevestigende mail. Het document is elektronisch gelinkt aan het paspoort, en geldt voor vijf jaar of tot het paspoort vervalt.

Passagiers beter 'scannnen'

Met de elektronische reisautorisatie wil Canada alle reizigers die het land aandoen "scannen" en onderzoeken of ze aan de toelatingsvoorwaarden voldoen. De toegang kan op basis van enkele criteria wordenn geweigerd - als men deel uitmaakt van een terreurorganisatie of een criminele groep, als men spioneert, de internationale mensenrechten heeft geschonden, enz...

Nu worden al de passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen naar Canada gecontroleerd, maar volgens Robert Orr, hoge functionaris bij het Canadese ministerie voor Immigratie, gebeurt dat niet systematisch. Hij belooft dat de douaniers in de beginperiode begrip zullen tonen voor reizigers die niet op de hoogte zijn van de hervorming.

(Belga/RR)

Onze partners