Campagne-Macron gehackt: kiescommissie vraagt media gelekte documenten niet te verspreiden

© AFP

De Franse kiescommissie roept de media zaterdag op om de inhoud van de interne documenten van het campagneteam van Emmanuel Macron niet te verspreiden. De tienduizenden documenten – het gaat onder meer om mails en boekhoudkundige stukken – verschenen vrijdag op de sociale media.

De kiescommissie is zaterdag speciaal samengekomen naar aanleiding van de gelekte documenten, ondertussen al ‘MacronLeaks’ gedoopt. Die werden vrijdagavond, enkele uren voor het officiële einde van de campagne om middernacht, via de sociale media verspreid door een gebruiker met de naam ‘EMLEAKS’ en werden daarna vooral gedeeld door extreemrechtse accounts.

Macrons partij En Marche! liet eerder al weten niet bezorgd te zijn over de gepubliceerde informatie, maar zegt wel dat er ‘valse documenten zijn toegevoegd om twijfel te zaaien’. Volgens de partij hebben ze als doel om de verkiezingen te ‘destabiliseren’.

De commissie benadrukt nu dat de verspreiding van de gegevens, ‘die op frauduleuze wijze zijn verkregen, en die naar alle waarschijnlijkheid met valse informatie werden vermengd’, meerdere strafbare feiten kan inhouden. Ze roept de media, maar ook burgers op sociale media op om hun ‘verantwoordelijkheid’ op te nemen en de inhoud van de documenten niet te delen ‘om de integriteit van de verkiezingen niet aan te tasten’.

In de jongste peilingen, die vrijdag vlak voor het einde van de campagne werden gepubliceerd, staat Emmanuel Macron nog ruim op kop met 61,5 tot 63 procent van de stemmen, tegenover 37 tot 38,5 procent voor zijn uitdager Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National.

Partner Content