Camerons radicale aanpak van migratie

21/05/15 om 14:49 - Bijgewerkt om 18:10

De Britse premier David Cameron heeft maatregelen aangekondigd om de immigratie in het Verenigd Koninkrijk af te remmen. Tot de voorgestelde maatregelen behoort onder andere het in beslag nemen van inkomsten van illegalen.

Camerons radicale aanpak van migratie

© Reuters

De conservatieve Britse premier David Cameron heeft een radicale aanpak van immigratie in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. De Tory-voorman deed dat nadat was gebleken dat de jaarlijkse migratie naar het Koninkrijk met 52 procent is gestegen en het hoogste peil in een decennium heeft bereikt.

Inkomsten in beslag nemen

Tot de door hem voorgestelde maatregelen behoort het in beslag nemen van de inkomsten van migranten die illegaal werken. Cameron gaat volgende week een wetsontwerp indienen en een 'taskforce' van de regering voorzitten om "harder, eerlijker en sneller" de migrantenkwestie aan te pakken.

In zijn speech zei Cameron, dat 'een sterk land de brug niet ophaalt, maar immigratie controleert', aldus Huffington Post. 'Onze immigratie- en arbeidsmarktregelgeving hervormen om de vraag naar ervaren migrantenarbeiders te verminderen en de uitbuiting van onervaren werknemers aanpakken: dat begint bij het minder aantrekkelijk maken van het VK om er illegaal te komen werken.'

'We gaan ook heel wat beter worden in het opleiden van onze eigen mensen om die gaten te vullen', vervolgde de premier. 'Onze één-natie-aanpak zal harder, eerlijker en sneller zijn. We zullen een einde maken aan huizen volgepropt met illegale arbeiders, illegale migranten stoppen die deportatie uitstellen, het Britse volk de vaardigheden geven om de jobs uit te oefenen die het VK nodig heeft. We zijn er voor de werkende mens. Voor hen zullen wij immigratie controleren en verminderen.'

Bedrijven vervolgen die in het buitenland aanwerven

Het wetsontwerp moet van illegale arbeid een misdaad maken, iets wat niet enkel van toepassing zal zijn op migranten die illegaal het land zijn binnengekomen, maar ook op wie na het verstrijken van zijn visum in het land achterbleef, verklaart The Independent.

Andere maatregelen binnen het wetsontwerp zijn onder andere:

* Het voor bedrijven en rekruteringsbureaus illegaal maken om in het buitenland aan te werven zonder in het Verenigd Koninkrijk te adverteren.

* Raden de macht geven om huisbazen aan te pakken die aan illegale migranten verhuren.

* Banken vragen de immigratiestatus van klanten na te gaan

* Buitenlandse delinquenten die wachten op deportatie moeten tags krijgen om via satteliet te kunnen worden opgespoord.

* Mensen dwingen pas na deportatie en dus na vertrek uit het VK in beroep te gaan tegen die beslissing. Een initiatief om te verhinderen dat 'mensen het systeem dwarsbomen'.

Referendum

De nieuwe statistieken over de migratiegroei zetten extra druk op Cameron, die in de recente parlementsverkiezingen de eurosceptische partij UKIP succesvol wist te counteren door een harde aanpak van de migratie te beloven. Die belofte is tevens gekoppeld aan zijn voornemen om in 2017 een referendum te houden over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Cameron wil Brussel eerst dwingen tot een resem maatregelen die de migratie naar de EU aan banden moeten leggen. (Belga/WB)

Onze partners