‘Cameron wil VK binnen EU houden, maar speelt politiek spel’

Brits premier David Cameron begroet Duits bondskanselier Angela Merkel. © Reuters

In het Verenigd Koninkrijk werd het eerste obstakel geruimd op de weg naar een referendum over het lidmaatschap bij de Europese Unie. Op een totaal van 650 parlementsleden in het Britse Lagerhuis stemde 84 procent voor het referendum dat ten laatste in 2017 moet plaatsvinden.

‘Een volledige generatie van Britse kiezers heeft nooit de kans gekregen om zeggenschap te hebben over onze relatie met de Europese Unie’, zei minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond volgens Britse omroep BBC. ‘Maar vandaag zetten we dat recht. Het publiek moet nu het laatste woord krijgen.’

Een van vele fases

Daar leek het Britse Lagerhuis alvast mee akkoord te gaan: van de 650 parlementsleden stemden 544 voor en 53 tegen het wetsvoorstel dat een referendum over het lidmaatschap bij de Europese Unie mogelijk moet maken. ‘Het is heel wat om erin te slagen 84 procent van de parlementsleden dezelfde stem te laten uitbrengen’, vindt BBC’s Chris Mason.

David Cameron en zijn vrouw Samantha op de ochtend na de verkiezingen van 7 mei 2015.
David Cameron en zijn vrouw Samantha op de ochtend na de verkiezingen van 7 mei 2015.© AFP

Maar het zal nog even duren voordat we weten of het publiek inderdaad het laatste woord zal krijgen. Het eerste obstakel op weg naar een referendum dat ten laatste in 2017 moet plaatsvinden is dan wel geruimd, het voorstel moet nog door heel wat volgende fases. Eerst zal het wetsvoorstel onderzocht worden door een comité van parlementsleden, nadat het nu door het eerste debat en de tweede lezing raakte. En dat is bijlange de laatste stap niet.

Voor referendum, voor EU-lidmaatschap

De Conservatives van premier David Cameron en Labour dat bij de afgelopen verkiezingen genekt werd door de absolute meerderheid van die eerste, steunen het voorstel tot referendum. De Schotse SNP van Nicola Sturgeon is er dan weer tegen gekant.

Eigenlijk voerde Labour voor die fatale verkiezingen nog campagne tégen datzelfde referendum. Het zou een destabiliserend effect hebben, meenden ze. Maar na hun eigen destabilisatie bij de stembusgang, zo schrijft BBC, zijn ze van gedacht veranderd.

Boegbeelden van de Schotse Nationale Partij (SNP), premier Alex Salmond (links) en Nicola Sturgeon
Boegbeelden van de Schotse Nationale Partij (SNP), premier Alex Salmond (links) en Nicola Sturgeon© Reuters

Labour is dan wel voor een referendum, oppositielid en schaduwminister van Buitenlandse Zaken Hilary Benn benadrukt dat de partij sterk zal pleiten voor het behoud van het EU-lidmaatschap: ‘De eerste minister is waarschijnlijk eveneens voor ‘in’, maar hij kan niet finaal bevestigen dat hij ‘in’ of ‘uit’ is omdat veel van zijn parlementsleden voor ‘uit’ zouden kiezen tenzij ze door het ‘in’-kamp overtuigd worden.’

‘Niemand gelooft Cameron’

Voormalig SNP-voorzitter Alex Salmond gelooft ook dat de premier het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie wil houden. ‘Niemand gelooft dat David Cameron het VK uit de EU wil halen’, zei hij volgens de Britse omroep. Salmond suggereert, dat het wetsvoorstel voornamelijk ontworpen werd om de backbenchers binnen Camerons conservatieve partij te sussen.

‘Voor de eerste minister maakt dit referendum deel uit van een politieke tactiek en daarom is er nu al zo veel achterdocht. Niet alleen bij tegenstanders van Europa, maar ook bij voorstanders’, aldus de ex-SNP-voorzitter.

‘Fundamentele verandering nodig’

Cameron beloofde in 2013 reeds een referendum aan het volk. Maar hij zwoer ook eerst te zullen onderhandelen over ‘een beter akkoord’ voor het Verenigd Koninkrijk binnen Europa in de aanloop naar de stemming.

‘Er is een fundamentele verandering nodig in de werkwijze van de Europese Unie’, vindt Hammond. ‘Momenteel gaat het om een unie met negentien leden van de eurozone als harde kern en zij zullen dichter naar elkaar toegroeien.’

‘Maar het moet expliciet erkend worden, dat wie niet deel uitmaakt van die kern ook geen dichtere unie hoeft na te streven. De belangen van wie niet in de eurozone zit, moeten expliciet beschermd worden als de EU vooruitgaat. We verwachten zo’n akkoord te kunnen bereiken, dat de zorgen van het Britse volk aanpakt. Een akkoord dat we aan hen zullen voorstellen in het beloofde referendum.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content