Cameron wil EU-referendum in juni 2016 organiseren

26/07/15 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:34

Bron: Knack

De Britse eerste minister David Cameron wil het referendum over het EU-lidmaatschap van zijn land laten plaatsvinden in juni 2016. Dat meldt de krant Independent on Sunday.

Cameron wil EU-referendum in juni 2016 organiseren

© Reuters

De bedoeling is dat Cameron de datum officieel aankondigt tijdens het congres van de Conservatieve Partij in oktober, zo schrijft de krant.

De regering had tot nu toe nog geen concrete datum naar voren geschoven voor de volksraadpleging over een mogelijke "Brexit". Er was enkel meegedeeld dat het referendum vóór het einde van 2017 zou plaatsvinden.

Betere voorwaarden

Volgens The Independent on Sunday is het een tactische keuze om de Britten zowat een jaar vroeger dan verwacht naar de stembus te sturen. Cameron hoopt op die manier betere voorwaarden af te kunnen dwingen bij de gesprekken over hervormingen binnen de Europese Unie en over een herziening van de voorwaarden van het Britse lidmaatschap. De terughoudendheid van Brussel om een land uit de eurozone en Europa te laten stappen voedt die overtuiging van de premier.

Volgens verschillende bronnen realiseert de premier zich dat de kans behoorlijk klein is dat het land bepaalde wijzigingen kan doorvoeren aan de Europese regels die zijn opgenomen in het verdrag van Lissabon. Desalniettemin is hij er van overtuigd dat de Europese leiders beseffen dat er nood is aan verandering en willen dat Groot-Brittannië een vooraanstaande rol blijft spelen binnen de Europese Unie.

"Uit een opiniepeiling blijkt dat er in 25 jaar nog nooit zoveel voorstanders zijn geweest om lid te blijven van de Europese Unie", zegt een bron aan de Engelse krant.

Het is geleden van 1975 dat de Britten kunnen stemmen over een Brits lidmaatschap. (Belga/TheIndependent/NS)

Lees meer over:

Onze partners