Cameron ontrolt Europees offensief

22/05/15 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

De Britse premier David Cameron start binnenkort gesprekken over hoe hij de Europese Unie wil hervormen. Hij zal daarover Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, Frans president François Hollande en Duits bondskanselier Angela Merkel spreken.

Cameron ontrolt Europees offensief

David Cameron. © Reuters

De Britse premier David Cameron start volgende week gesprekken met zijn belangrijkste Europese gesprekspartners over de wijze waarop hij de Europese Unie wil hervormen. "Ik zal met mijn collega's ernstige discussies over de hervorming van de EU aanvatten en nieuwe onderhandelingen over de Britse verhouding in de EU beginnen", zo kondigde hij aan in Riga in de marge van een Europese top met de oostelijke buurlanden.

'Zodat Britse volk een echte keuze heeft'

Cameron ontvangt maandag Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Chequers, het landgoed van de Britse premier. Donderdag reist hij vervolgens naar Parijs voor een onderhoud met de Franse president François Hollande en een dag later spreekt hij in Berlijn met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Begin juni zou een onderhoud met zijn Ierse ambtgenoot Enda Kenny volgen.

Angela Merkel en David Cameron

Angela Merkel en David Cameron © BELGA

Cameron had na zijn herverkiezing op 7 mei zijn belofte hernieuwd om ten laatste in 2017 een referendum te houden over de toekomst van Groot-Brittannië binnen de EU. De conservatief wil het Britse lidmaatschap verdedigen indien hij zijn Europese collega's in de aanloop naar het referendum kan overtuigen van Europese hervormingen. "Het wordt een proces van vallen en opstaan. De ene dag zullen jullie horen dat iets mogelijk is, de volgende dag dat iets anders onmogelijk is. Maar één zaak is duidelijk en dat is mijn vastberadenheid om het Britse volk een hervorming van de Europese Unie voor te leggen, zodat het in een referendum, dat we zullen houden, een echte keuze heeft", stelde Cameron in Riga.

Instroom Oost-Europese werknemers indammen

Verwacht werd dat de Britse premier al op zijn eerste buitenlandse reis na zijn herverkiezing de temperatuur zou opmeten bij een aantal collega's, maar dat is alvast Hollande ontgaan. "Er zijn geen gesprekken geweest, ook niet in de marge. Trouwens, dit was niet de geschikte plaats of het geschikte moment", aldus het Franse staatshoofd. Net als de andere Europese leiders wacht ook Hollande nog steeds op de eerste concrete voorstellen van Cameron.

Voorafgaand aan de verkiezingen had hij in enkele toespraken wel al een aantal pijnpunten aangesneden. Zo wil hij onder meer garanties dat beslissingen van de eurozone Groot-Brittannië niet benadelen en wil hij de instroom van werknemers uit Oost-Europese lidstaten indammen. Verscheidene leiders beschouwen het vrije verkeer van werknemers echter als een basisprincipe waaraan niet getornd kan worden.

Queen's Speech

Mogelijk komt er volgende week dus meer duidelijkheid over de plannen van Cameron. Woensdag wordt immers in The Queen's Speech in het parlement het regeerprogramma uit de doeken gedaan. Een dag later volgt naar verwachting de publicatie van de wet die de weg moet bereiden voor het referendum. Sommige waarnemers sluiten niet uit dat het referendum volgend jaar reeds plaatsvindt (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners