Californisch gaslek 'voorlopig gedicht' - duizenden geëvacueerd na milieuramp

11/02/16 om 23:24 - Bijgewerkt om 23:24

Het gigantische gaslek op één van de sites van gasbedrijf SoCalGas in Californië is voorlopig gedicht. Dat meldt het bedrijf. Het lek wordt beschouwd als een van de grootste rampen in de geschiedenis van de staat.

Californisch gaslek 'voorlopig gedicht' - duizenden geëvacueerd na milieuramp

Vrouw aan de toegangsweg voor het gasbedrijf © REUTERS

Het gaslek woedt al sinds oktober in de buurt van de gemeente Porter Ranch, bij Los Angeles. Door het lek moesten ruim 4.500 buurtbewoners hun huizen verlaten. Veel niet geëvacueerde buurtbewoners hebben last van hoofdpijn, bloedneuzen en misselijkheid door het gas.

Volgens de autoriteiten vormt methaangas geen gevaar voor de gezondheid op lange termijn. Maar voor het milieu is het een ramp. Methaangas is een broeikasgas dat tot 80 keer schadelijker is voor de ozonlaag dan koolstofdioxide. Volgens de autoriteiten ontsnapte er 30.000 à 58.000 kilogram methaangas per uur, wat overeenkomt met de uitstoot van 4,5 miljoen wagens per dag.

Tweede put

Het bedrijf SoCalGas is er nu, naar eigen zeggen, eindelijk in geslaagd om het lek af te dichten. Het duurde weken en was een erg gecompliceerde operatie. Er moest zelfs een tweede put gegraven worden om de pijpleiding die honderden meters diep zit te kunnen bereiken en om te leiden. De eerste put is nog niet permanent afgesloten, maar dat zou later gebeuren.

(Belga/RR)

Onze partners