Californië verhoogt minimumloon tot 15 dollar per uur

29/03/16 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:31

Bron: Belga

De Amerikaanse staat Californië trekt het minimumuurloon stapsgewijs op van 10 dollar (8,95 euro) nu tot 15 dollar (13,4 euro). Beleidsmakers willen daarmee een impuls geven aan een nationale campagne om de minimumlonen op te trekken.

Californië verhoogt minimumloon tot 15 dollar per uur

© REUTERS

Met tien dollar per uur is het minimumloon in Californië nu al een van de hoogste in de VS. Het zou nu opgetrokken worden tot 10,5 dollar in 2017 en tegen 2022 moet het 15 dollar bedragen. Toekomstige verhogingen zouden aangepast worden volgens de consumptieprijzenindex. Kleine ondernemingen, met maximaal 25 werknemers, krijgen een jaar langer om de maatregel door te voeren.

"Economische rechtvaardigheid"

Gouverneur Jerry Brown spreekt van "economische rechtvaardigheid". Op federaal niveau bedraagt het minimumniveau in de VS nu 7,25 dollar per uur. In het Congres hielden de Republikeinen pogingen om dat op te trekken tot 10 dollar per uur tegen.

De maatregel in Californië zal het salaris van 5,6 miljoen werknemers doen stijgen. Tegenstanders vrezen echter voor negatieve effecten op de arbeidsmarkt. De Republikeinse senator Jeff Stone waarschuwt voor hogere jongerenwerkloosheid, hogere prijzen en minder investeringen door kleine ondernemingen. (Belga)

Onze partners