Buurtwachter aangeklaagd voor dood zwarte tiener

12/04/12 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:25

De buurtwachter in Florida die eind februari een ongewapende zwarte tiener doodschoot, zal aangeklaagd worden voor doodslag. De man pleit onschuldig.

Buurtwachter aangeklaagd voor dood zwarte tiener

© Reuters

De beschuldigde, de 28-jarige George Zimmerman, vuurde één schot af. De feiten deden zich voor op 26 februari in Sanford, een buitenwijk van Orlando in Florida. Volgens Zimmerman schoot hij uit zelfverdediging. Maar achteraf bleek dat de tiener, Trayvon Martin, niet gewapend was.

Volgens openbaar aanklager Angela Corey is de man intussen aangehouden. Dat gebeurde de voorbije weken niet, waarop de familie van het slachtoffer in de media zijn beklag deed en de zaak een (inter)nationale dimensie kreeg.

Strijd voor gerechtigheid

De familie reageert ondertussen opgelucht op de nieuwe wending in de zaak. "We danken God. Het enige wat we wilden was een simpele arrestatie, niets meer, niets minder (...) En dat is wat we bekomen hebben. Dank god", verklaarde een wenende moeder Sybrina Fulton op een persconferentie in Washington.

De vader van de jongen beloofde de strijd voor gerechtigheid te zullen voortzetten. "We doen dit allemaal samen: blanken, zwarten en Latino's. We zullen blijven manifesteren tot de goede beslissing is genomen".

Nationaal protest

Het doodschieten van de 17-jarige Martin leidde tot nationaal protest. De voorbije weken waren er overal in de VS betogingen omdat de politie de dader had vrijgelaten. Zelfs Amerikaans president Barack Obama bemoeide zich met de zaak.
Nu komt er dus een proces. Openbaar aanklager Angela Corey gaf toe dat, wegens de massale media-aandacht, het cruciaal wordt een onpartijdige jury te vinden. Zimmerman zal onschuldig pleiten, meldt zijn advocaat. (Belga/TE)

Onze partners