Busongeval Zwitserland: leerlingen kwamen er met de schrik vanaf

08/01/13 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

Bij een verplaatsing naar een Italiaans ski-oord is in Zwitserland is een bus met Belgische schoolkinderen in brand gevlogen. Niemand is gewond geraakt.

Busongeval Zwitserland: leerlingen kwamen er met de schrik vanaf

© Blick

Het ongeluk gebeurde op de snelweg A2 ter hoogte van Göschenen aan de ingang van de Gotthard-tunnel.

De kinderen aan boord van de bus zijn leerlingen van de gemeenteschool van Hennuyères, deelgemeente van 's-Gravenbrakel. De 36 leerlingen van het zesde leerjaar kwamen er met de schrik vanaf. "Het nieuws van de brand zorgde hier voor wat ongerustheid, maar de situatie was snel onder controle", aldus Maxime Daye, schepen van Onderwijs in 's-Gravenbrakel.

Motor in brand

Toen de motor van de Belgische bus omstreeks 5 uur 's morgens in brand vloog, ging de buschauffeur onmiddellijk op de pechstrook staan en lieten de begeleiders de groep kinderen - die nog aan het slapen waren - uit de bus stappen.

De bus hoort toe aan de maatschappij Autocars et Autobus Toussaint uit Beauraing, in de provincie Namen.

De bus die vuur vatte, reed voor een andere bus van dezelfde maatschappij. De chauffeur van de tweede bus zag vonken ter hoogte van het motorcompartiment van de eerste bus en verwittigde zijn collega onmiddellijk via gsm. De chauffeurs kregen het vuur zelf onder controle, nog voor politie en brandweer ter plaatse waren. De brandweer bleef de motor wel besproeien om te vermijden dat het vuur heropflakkerde.

De bus is gemaakt door het Vlaamse Van Hool. Toussaint heeft een vloot van een 30-tal bussen en is lid van de Federatie van de Belgische autobus- en autocarondernemers en van reisorganisatoren (FBAA).

Hoe de brand ontstaan is, is niet bekend. De materiële schade beloopt 12.000 Zwitserse frank. Toussaint charterde een andere bus vanuit Zwitserland om de kinderen op hun bestemming te brengen.

De kinderen zijn intussen gezond en wel op hun bestemming aangekomen, het Italiaanse ski-oord Caspoggio. "De Zwitserse autoriteiten zetten hun onderzoek voort om de oorzaken van de brand te bepalen", zegt Daye.

Sierre

Het ongeval doet denken aan het dodelijke verkeersongeval met een Belgische autocar in het Zwitserse Sierre op 13 maart 2013. Toen botste een bus met schoolkinderen tegen een betonnen muur in een tunnel. Er vielen 28 doden: 22 kinderen, de 2 chauffeurs en 4 begeleiders. 24 kinderen raakten gewond. Het was het zwaarste verkeersongeval in Zwitserland sinds 30 jaar. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners