Busongeval: 'Een zeer triest moment voor Italië'

29/07/13 om 07:06 - Bijgewerkt om 07:06

In het zuiden van Italië zijn 39 mensen, die op de terugweg van een bedevaart waren, om het leven gekomen toen een bus 30m diep van een viaduct stortte.

Busongeval: 'Een zeer triest moment voor Italië'

© AFP

Het ongeval gebeurde op autosnelweg 16, ten westen van Napels, tussen Monteforte Irpino en Baiano.

Volgens de eerste vaststellingen reed de bus met hoge snelheid in op de staart van een file.

Hij ramde verscheidene wagens en stortte 30 meter diep van een viaduct.

Defecte remmen of klapband

Het parket van Avellino heeft een onderzoek geopend voor onopzettelijke doodslag.

Het onderzoek zal niet enkel gaan over de mogelijke verantwoordelijkheid van de bestuurder, die omkwam bij het ongeval, maar ook over de staat van het voertuig en de kwaliteit van de veiligheidsbarrière langs de weg.

Volgens persbureau Ansa was er mogelijk een probleem met de remmen van de bus. Een passagier meldde echter dat een van de banden van het voertuig was ontploft en dat de chauffeur de bus niet meer onder controle kon houden.

Drugs of alcohol

De wegpolitie heeft de boorddocumenten van het voertuig al in beslag genomen bij transportbedrijf Mondotravel, de eigenaar van de bus.

Bovendien zal het lichaam van de chauffeur onderzocht worden om te verifiëren of de man drugs of alcohol had gebruikt voor het ongeval.
Bedevaart

De passagiers in de bus waren van een bedevaart op terugweg naar Napels. Volgens Italiaanse media bevinden zich veel kinderen onder de zwaargewonden.

De Italiaanse premier Enrico Letta, die op bezoek is in Athene, heeft verklaard dat het busongeval bij Napels "een zeer triest moment is voor Italië".

Vooraleer aan zijn uiteenzetting te beginnen tijdens een conferentie over Europa en de crisis, hield het staatshoofd een minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp.

Belgische ministers betuigen medeleven

Eerste minister Elio Di Rupo, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Vlaams minister-president Kris Peeters hebben op Twitter hun medeleven betuigd met de families van de slachtoffers.

"Diep getroffen door het vreselijke busongeval in Italië. Mijn oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers en aan alle Italianen", aldus Di Rupo. "Veel sterkte voor de familieleden en vrienden van de slachtoffers van het busongeval in Zuid-Italië", twitterde Reynders dan weer. Ze drukten hun medeleven ook in het Frans en het Italiaans uit.

Vlaams minister-president Kris Peeters wenste naast de familie en verwanten van de slachtoffers ook de hulpdiensten sterkte. "Hopelijk snel duidelijkheid omstandigheden", klonk het nog.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners