“Bush wist dat gevangenen in Guantanamo onschuldig waren”

© Reuters

Een woordvoerder van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush wenste geen commentaar te geven op de beschuldigingen.

De voormalige Amerikaanse president George W. Bush en zijn medewerkers Dick Cheney en Donald Rumsfeld wisten dat er honderden onschuldige mannen opgesloten zaten in Guantanamo Bay in Cuba. Dat meldt de Britse krant The Times.

De beschuldigingen komen van Lawrence Wilkerson. Hij was een topmedewerker van Colin Powell, die de minister van Buitenlandse Zaken was tijdens de eerste ambtstermijn van Bush. Het is de eerste keer dat een medewerker van de voormalige regering-Bush met zo’n beschuldigingen naar buiten komt.

In zijn verklaring uit Wilkerson vooral veel kritiek op de voormalige vicepresident Dick Cheney en de voormalige minister van Defensie, Donald Rumsfeld. Hij beweert dat beiden maar al te goed wisten dat de meerderheid van de 742 mannen die in 2002 werden opgesloten in Guantanamo, onschuldig waren.

“Politiek onmogelijk”
Maar ze vonden het “politiek onmogelijk” om de gevangenen vrij te laten. Volgens Wilkerson waren ze te bang dat ze zo de War on Terror in het gedrang zou brengen, alsook de geplande invasie in Irak.

“Cheney liet liever honderden onschuldigen lijden als hij op die manier de harde kern terroristen kon vatten”, schrijft Wilkerson in het document. “Ze deden alles in het teken van de War on Terror en uit wraak op de terroristische daad van 11 september. Zo rechtvaardigde het drietal – Bush, Cheney en Rumsfeld – hun strategie”, aldus Wilkerson.

Uit een gesprek met zijn voormalige baas Powell leerde hij dat Bush heel wat in de pap te brokken had bij de beslissingsprocedure over Guantanamo en de gevangenen daar.

Wilkerson zegt dat de meerderheid van de gevangenen werden gekocht van Afghanen en Pakistanen. Die kregen hiervoor beloningen die opliepen tot 5.000 dollar.

Bij de arrestaties was er nauwelijks of geen bewijs van wat ze wel of niet hadden gedaan. Zowel kinderen van twaalf als mannen van 93 werden overgebracht naar de terroristengevangenis.

“Geen commentaar”

Een woordvoerder van de ex-president Bush wenste geen commentaar te geven op de beschuldigingen. In het kamp van Cheney viel er nog geen reactie.

Een voormalige medewerker van Rumsfeld liet verstaan dat de beschuldigingen volledig uit de lucht gegrepen zijn. Hij zei er nog bij dat de voormalige defensieminister de enige was die zoveel moeite deed om de gevangenen zo snel mogelijk vrij te krijgen en dat hij het aantal gevangenen zo klein mogelijk wou houden.

Wilkerson liet de verklaring optekenen om een ex-Guantanamogevangene te steunen. De Soedanees Adel Hassan Hamad zat er van maart 2003 tot en met december 2007 gevangen. Hij beweert dat Amerikaanse agenten hem folterden bij ondervragingen.

Woensdag spande Hamad een rechtszaak aan tegen een hele lijst Amerikaanse ambtenaren. Momenteel telt Guantanamo nog 180 gevangenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content