'Burundi staat aan begin van burgeroorlog'

30/06/15 om 20:39 - Bijgewerkt om 20:39

Hoewel daags na de Burundese parlementsverkiezingen de rust in het land lijkt te zijn teruggekeerd, waarschuwt een leider van de protestbeweging voor een burgeroorlog. 'In verschillende wijken speelt zich af wat ook al in 1994 gebeurde.'

'Burundi staat aan begin van burgeroorlog'

© AFP

Ondanks de relatieve rust daags na de Burundese parlementsverkiezingen staat het land aan het begin van een burgeroorlog. Dat zegt Pacifique Nininahazwe, een van de leiders van de protestbeweging, in een gesprek met Belga. "In verschillende wijken speelt zich af wat ook al in 1994 gebeurd is: geweld door onbekenden, en een verzet dat zich stilaan aan het organiseren is. Daarnaast is er ook de regering, die elke vorm van protest hardhandig de kop indrukt en de voorbije weken disproportioneel gereageerd heeft op het straatprotest."

Bombardementen

De signalen die Nininahazwe opvangt doen hem besluiten dat zijn land aan het begin staat van een burgeroorlog. De man, die met enkele anderen vanuit het maatschappelijke middenveld de betogingen leidt maar geen (oppositie)politicus is, verwijst daarvoor naar granaataanvallen door onbekenden en de rebellenbewegingen die "in de komende weken of maanden zullen opduiken als er niets gebeurt", maar ook naar de plannen van de invloedrijke generaal Adolphe Nshimirimana om de hoofdstedelijke wijken waarin het protest zich concentreert te bombarderen.

"We hebben die informatie uit een betrouwbare bron", zegt Nininahazwe. "De manier kennende waarop de regering doorgaans reageert, zou een dergelijke stap me niet verbazen." Het leger heeft die berichten al ontkend. Om nog meer geweld alsnog te vermijden, wijst Nininahazwe de internationale gemeenschap op haar verantwoordelijkheid.

"In navolging van België zou de Europese Unie meer stappen moeten zetten. Daarnaast moeten er sancties genomen worden tegen vertegenwoordigers van het regime, zoals reisverboden of beslag leggen op hun eigendommen in Europa. België kan bij de Verenigde Naties lobbyen voor een interventiemacht."

Machtsdeling

Dat het regime in Bujumbara tot nu toe doof blijft voor de vele veroordelingen vanuit de internationale gemeenschap, heeft volgens Nininahazwe te maken met de berekening die de leiders gemaakt hebben. "Ze denken dat het Westen op den duur de verkiezingen wel zal moeten erkennen", meent Nininahazwe. "Langs de andere kant houden ze er ook rekening mee dat, als het land toch onbestuurbaar wordt door het toedoen van het straatprotest, er onderhandelingen opgestart zullen worden waaruit een machtsdeling zal komen, zoals in Kenia in 2008, tussen Odinga en Kibaki."

Ook na de "electorale forcing" van het regime, zegt de protestleider dat de beweging haar "geweldloze strijd" verderzet. De laatste weken had die beweging echter fel aan kracht ingeboet. Het bleef wel onrustig in, vooral, de hoofdstad. Bij de granaataanvallen zijn in de dagen voor de verkiezingen meerdere doden gevallen.

Vluchtelingen

Volgens VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er in dezelfde periode bijna 10.000 Burundezen naar de buurlanden gevlucht. Zondagavond sloot het land zijn grenzen, aldus nog UNHCR. De vluchtelingen voegen zich bij de meer dan 100.000 landgenoten die al gevlucht waren sinds de aankondiging van huidig president Pierre Nkurunziza, eind april, dat hij kandidaat is voor een ongrondwettelijke derde termijn.

De resultaten van de verkiezingen worden in de loop van de komende dagen verwacht, heeft de onafhankelijke kiescommissie (CENI) laten weten. Over de opkomst verschillen officiële bronnen alvast ernstig van mening met bronnen uit middenveld en oppositie. Zo spreekt de CENI van bijna 4 miljoen kiezers, op een totaal van 3,8 miljoen geregistreerde kiezers. Volgens Nininahazwe, verschillende andere bronnen binnen het middenveld en journalisten ter plaatse lag de opkomst veel lager.

"Op sommige plaatsen, zoals in de machtsbasis van president Nkurunziza, gingen inderdaad veel mensen stemmen, maar elders lag de opkomst veel lager", aldus Nininahazwe. "Bujumbura, bijvoorbeeld, was maandag een dode stad." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners