Burundi: drie ministers aan de deur na mislukte coup

18/05/15 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Na een mislukte staatsgreep door legergeneraals heeft de Burundese president Pierre Nkurunziza zijn regering herschikt. Drie ministers worden vervangen. 'De president verandert de samenstelling zodra hij dat nodig acht.'

Burundi: drie ministers aan de deur na mislukte coup

Manifestanten in Bujumbura verzetten zich tegen president Pierre Nkurunziza. Op die manier worden wekenlange straatprotesten na een mislukte coup ondanks waarschuwingen van de overheid hervat. © AFP

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft een herschikking van zijn regering aangekondigd: drie ministers, onder wie die van Defensie en Buitenlandse Zaken worden vervangen. Vier dagen eerder mislukte een staatsgreep door enkele legergeneraals. In het land werd al meer dan twee weken betoogd tegen Nkurunziza's kandidatuur voor een derde termijn als president. Hoewel zijn woordvoerder het tegendeel blijft beklemtonen, verkeert het land sindsdien in een politieke crisis.

Leger en politie tegen betogers

Minister van Defensie Pontien Gaciyubwenge wordt vervangen door Emmanuel Ntahonvukiye, een burger. Eerder leidde hij de anticorruptierechtbank. Nog volgens het presidentschap is Ntahonvukiye apolitiek. Sinds de mislukte coup had Gaciyubwenge niets meer van zich laten horen. Ook het leger hield zich sindsdien eerder afzijdig: Gaciyubwenge had verklaard dat het leger de bevolking beschermde. Het is pas de laatste dagen dat het leger, net als eerder al de politie, met scherp op betogende burgers schiet.

Alain Aimé Nyamitwe, broer van Nkurunziza's spindoctor Willy Nyamtiwe, vervangt Laurent Kavakure als minister van Buitenlandse Zaken. Nyamitwe was tot nu de Burundese ambassadeur bij de Afrikaanse Unie. Volgens een anonieme bron binnen het regime is Kavakure ontslaan omdat hij er niet in geslaagd is "de internationale gemeenschap te overtuigen van de actuele kwesties".

'President verandert regering wanneer nodig'

Minister van Handel Virginie Ciza is vervangen door Irina Inantore. "De president van de republiek beschikt over de door de grondwet hem toegekende bevoegdheid om, onder andere, de regeringsploeg te wijzigen", aldus woordvoerder Gervais Abayeho in een korte toelichting. "Hij vindt dat de tijd gekomen is. Dat kan al dan niet te maken hebben met de laatste politieke gebeurtenissen. De ministers worden dag na dag opgevolgd, en de president verandert de samenstelling zodra hij dat nodig acht." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners