Burundi: 'België is de belangrijkste bron van onze problemen'

26/11/15 om 00:14 - Bijgewerkt om 00:14

De regerende partij in Burundi, de CNDD-FDD, heeft België opnieuw met de vinger gewezen. België wordt ervan beschuldigd "te zoeken naar middelen om de terroristen te steunen", aldus een verklaring.

Burundi: 'België is de belangrijkste bron van onze problemen'

Gewapende man in Bujumbura, Burundi © REUTERS

Met de term "terroristen" verwijst het Burundese regime naar mensen die zich verzet hebben tegen de omstreden derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza.

"België is de belangrijkste bron van de Burundese problematiek. Hoe kan het beweren dat het zich afstandelijk opstelt als het deelneemt aan het conflict. Dat is alsof de beulen zich omgevormd hebben tot handhavers van het recht, en de oplossing voor het conflict vervolgens door de beulen wordt opgelegd. Zoiets heb ik nog nergens gezien", aldus een mededeling van Pascal Nyabenda, voorzitter van de regerende partij CNDD-FDD.

'Maffieuze beleid van de Michels'

België wordt er in de mededeling van beschuldigd de tegenstanders van Nkurunziza van wapens en geld te voorzien. Ook het "maffieuze beleid" van gewezen minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel en zijn familie wordt aan de kaak gesteld. Op die manier verwijst de partijvoorzitter meteen ook naar de huidige Belgische premier Charles Michel. In Burundi is het onrustig sinds president Pierre Nkurunziza in april aankondigde dat hij een derde ambtstermijn ambieert, hoewel dat in strijd is met de grondwet. Volgens de VN kwamen er sindsdien bij protesten tegen de president en bij verschillende incidenten al meer dan 240 mensen om het leven. Het voormalige Belgische mandaatgebied heeft voorbije weken al meermaals uitgehaald naar dit land. België wordt ervan beschuldigd pogingen te ondernemen om de regering in Bujumbura met geweld omver te werpen.

(Belga/RR)

Onze partners