Burundese president belooft dat derde termijn laatste wordt

07/05/15 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:29

Als hij herkozen wordt voor een derde ambtstermijn, dan zal hij daarna niet voor een vierde termijn gaan, belooft de Burundese president Pierre Nkurunziza. Ook biedt hij amnestie aan voor de opgepakte betogers tegen zijn omstreden kandidatuur op voorwaarde dat het straatprotest stopt.

Burundese president belooft dat derde termijn laatste wordt

Pierre Nkurunziza © Belga Image

Nkurunziza riep ook op tot een onmiddellijk einde van het straatprotest zodat de verkiezingen in juni vreedzaam kunnen plaatsvinden. In ruil daarvoor is hij naar eigen zeggen bereid om alle opgepakte betogers vrij te laten.

Grondwet

In de Burundese hoofdstad Bujumbura wordt al weken geprotesteerd, nadat eind april bekendraakte dat Nkurunziza een derde mandaat nastreeft. Het Grondwettelijk Hof gaf hem deze week groen licht, hoewel een derde termijn volgens de grondwet en volgens de akkoorden van Arusha in 2000 verboden is.

Het Hof gaat mee in het argument van de regering dat de eerste termijn van Nkurunziza, die het land leidt sinds het einde van de 12-jarige burgeroorlog in 2005, niet geldt omdat hij toen door het parlement was aangeduid en niet verkozen.

Burundese president belooft dat derde termijn laatste wordt

© Belga Image

De vicevoorzitter van het Hof is gevlucht naar buurland Rwanda vanwege de 'druk' door de regering die er volgens hem op de magistraten is uitgeoefend om de kandidatuur van Nkurunziza te valideren. De regering ontkent die beschuldigingen.

Gedood, gewond en gevlucht

Burundese president belooft dat derde termijn laatste wordt

© Belga Image

Bij het straatprotest zijn al minstens 13 doden gevallen. Donderdag nog viel een dode en verschillende gewonden toen, zo zagen journalisten van AFP, agenten het vuur openden op betogers in de wijk Kinama.

Oppositiekandidaat Audifax Ndabitoreye, die woensdag was gearresteerd op verdenking van opruiing, is naar verluidt intussen weer vrijgelaten.

De Verenigde Naties schatten dat intussen al meer dan 20.000 mensen zijn gevlucht naar de buurlanden uit vrees voor een verdere escalatie van het geweld.

Volgens de BBC zijn de buitenlandministers van vier Oost-Afrikaanse landen momenteel in Burundi om te bemiddelen en een einde te maken aan de crisis.

Lees meer over:

Onze partners