Burkina Faso: 'Interim-president weer in functie', zegt coupleider

23/09/15 om 01:06 - Bijgewerkt om 01:05

Michel Kafando, de interim-president van Burkina Faso die op 17 september door de presidentiële garde werd afgezet, zal woensdag weer in het zadel zitten. Dat zegt althans Gilbert Diendéré, de generaal die achter de staatsgreep zit.

Burkina Faso: 'Interim-president weer in functie', zegt coupleider

Straatprotest tegen de coup © REUTERS

Volgens generaal Diendéré zullen degenen die de coup pleegden ook opnieuw naar hun kazerne afzakken.

De generaal zei dat de staatshoofden van Ecowas, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen, woensdag in de hoofdstad Ouagadougou arriveren om Kafando opnieuw aan de macht te brengen. "Ik zal hen ontvangen op de luchthaven en Kafando zal hen nadien begeleiden", zei de chef van de presidentiële garde. Tegelijk zullen alle leden van die garde naar de kazerne terugkeren en hun wapens inleveren, aldus de generaal.

Oud-president Compaoré

"Het is een beslissing van de Ecowas. We kunnen er niets tegen doen".

Kafando werd de eerste dagen gegijzeld door de coupplegers, maar is sinds maandag weer vrij. Hij vond onderdak in de Franse ambassade.

De verantwoordelijken voor de coup waren getrouwen van oud-president Blaise Compaoré, die vorig jaar na volksprotest werd afgezet. Ze hebben verkregen dat aanhangers van de oud-president aan de komende verkiezingen mogen deelnemen.

(Belga/RR)

Onze partners