Burkina Faso: gewezen getrouwe van Blaise Compaoré wordt nieuwe president

01/12/15 om 02:34 - Bijgewerkt om 02:48

Roch Marc Christian Kaboré, kandidaat van het "ancien regime" van ex-president Blaise Compaoré, is verkozen tot de nieuwe president van Burkina Faso. Compaoré werd vorig jaar na straatprotest tot aftreden gebracht.

Burkina Faso: gewezen getrouwe van Blaise Compaoré wordt nieuwe president

Roch Marc Christian Kaboré op weg naar de stembus in hoofdstad Ouagadougou © REUTERS

De kiescommissie (Ceni) maakte de uitslag bekend.

Er is geen tweede verkiezingsronde nodig. Kaboré haalde immers de absolute meerderheid, met 53,49 pct (1.668.169 stemmen). Zijn belangrijkste tegenstander Zephirin Diabré behaalde 21,65 pct van de stemmen. Die zou intussen ook al zijn nederlaag hebben toegegeven.

Roch Marc Christian Kaboré, een 58-jarige bankier en een indrukwekkende fysieke verschijning, was jarenlang een "apparatsjik" van het regime-Compaoré. In januari 2014, electoraal onraad ruikend, blies hij de bruggen met "beau Blaise" op. Tien maanden later werd Compaoré, die 27 jaar aan de macht was geweest, opzijgezet terwijl hij probeerde de grondwet zodanig aan te passen dat hij nog eens een ambtstermijn kon aansnijden.

Onder Compaoré was Kaboré onder andere premier en meermaals minister. Momenteel geldt hij echter als "gematigd" en "bereid tot de consensus".

(Belga/RR)

Onze partners