Burgemeester Toronto onder vuur voor roken crack

07/11/13 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

De roep om het aftreden van burgemeester Rob Ford van Toronto klinkt steeds luider, sinds hij zijn drugsgebruik heeft toegegeven.

Burgemeester Toronto onder vuur voor roken crack

Rob Ford (R) © REUTERS

Het stadsbestuur van de Canadese stad Toronto eist het aftreden van burgemeester Rob Ford. Dat bericht de Britse omroep BBC. Ford kwam eerder onder vuur te liggen, toen hij toegaf crack te hebben gerookt.

Meer dan 200 demonstranten zijn voor het stadhuis van Toronto bijeengekomen om het aftreden te eisen van Rob Ford. Wettelijk kan de burgemeester van Toronto niet worden gedwongen om op te stappen zolang hij niet is veroordeeld voor een misdaad, maar de druk op hem wordt almaar groter.

Ook het stadsbestuur van Toronto heeft het vertrouwen in burgemeester Ford opgezegd. Verschillende leden van het stadsbestuur hebben Ford ertoe opgeroepen "waardig" uit zijn ambt terug te treden. Bovendien heeft een belangrijke adviseur van de burgemeester inmiddels ontslag genomen. Alleen denkt Ford er voorlopig zelf nog niet aan om een stap opzij te doen.

Video

In mei schreven enkele journalisten van het Canadese dagblad Toronto Star over het bestaan van een video waarop de burgemeester van Toronto crack rookt. Crack is een rookbare variant van de harddrug cocaïne en geldt als erg verslavend. Ford had die berichten tot dusver altijd afgedaan als verzinsels.

Toen eerder bleek dat de autoriteiten beschikten over een exemplaar van de bewuste video, moest de burgemeester echter toegeven dat hij in het verleden de drug "waarschijnlijk" had gebruikt, toen hij dronken was. Ford zei beschaamd te zijn over die misstap, maar hij gaf ook aan dat hij voor de verkiezingen van 2014 geen ontslag wil nemen uit zijn ambt. (YD)

Lees meer over:

Onze partners