Burgemeester Parijs wil Fox News voor rechter slepen

21/01/15 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft gezegd juridische stappen te zullen nemen tegen Fox News. De zender verkondigde dat de Franse hoofdstad bezaaid was met door moslim geregeerde enclaves of zogenaamde 'no-go'-zones. De daaropvolgende excuses beken onvoldoende voor Hidalgo.

Burgemeester Parijs wil Fox News voor rechter slepen

Burgemeester van Parijs Anne Hidalgo (links) en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. © AFP

Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, kon de beweringen van het Amerikaanse Fox News - 'In Parijs zijn er door moslims geregeerde enclaves waar niet-moslims, zelfs de politie, niet in mogen', of 'no-go'-zones - niet echt smaken. De zender verontschuldigde zich ondertussen al vier keer op televisie, maar dat mocht niet baten. De burgemeester heeft aangekondigd dat ze de zaak voor de rechter zal slepen.

'Reputatie Parijs geschaad'

In een interview met CNN noemde Hidalgo de uitspraken 'erg schokkend', 'dom' en 'beledigend'. Het feit dat nieuwsankers en gastsprekers op Fox News hadden aangegeven dat delen van Parijs 'zo onveilig waren als Irak en Afghanistan' zou volgens Hidalgo de 'reputatie en eer van Parijs en de Parijzenaren zodanig hebben geschaad', dat ze zich verplicht voelde 'naar de rechtbank te trekken om die woorden te laten verwijderen'.

In een gezamenlijk interview met de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio op een lokale radiozender, zei Hidalgo nog dat ze 'niet kan aanvaarden dat iemand op zo'n manier over haar stad praat'. De Blasio zou volgens New York Times begrip hebben getoond voor de vrouw: 'velen onder ons hier in de Verenigde Staten hebben al te maken gehad met de onnauwkeurigheden van Fox News'.

'Uitspraken burgemeester misplaatst'

In een reactie op de dreiging van Hidalgo, publiceerde Fox News een statement van vicepresident Michael Clemente: 'we leven mee met de bevolking van Frankrijk nu ze door een genezingsproces gaan en terug moeten keren naar het dagelijkse leven', klonk het volgens New York Times. 'Maar we vinden de uitspraken van de burgemeester over een rechtszaak misplaatst.'

Hidalgo verduidelijkte niet welke klacht ze precies zou neerleggen. Maar experten aangehaald door de Amerikaanse krant, beweren dat de poging van de burgemeester om het netwerk te laten veroordelen voor laster haast zeker zal falen in de VS. Dat volgens het Eerste Amendement en een vonnis uit 1964 van het Supreme Court dat stelt dat gemeentes geen schadevergoeding kunnen krijgen van nieuwsorganisaties, ook niet voor foutieve verslaggeving.

Over die zaak schreef jurist William Brennan Junior destijds in de New York Times dat de rechtbank de 'ongeremde, robuuste en open' publieke discussie moest beschermen, ook al waren bepaalde zaken die gezegd werden duidelijk fout. 'Foutieve statements zijn onvermijdelijk in vrije debatten', suggereerde de man toen. En dus 'moet dat beschermd worden, zodat de vrijheden van meningsuiting de ademruimte krijgen die ze nodig hebben om te overleven.'

Lees meer over:

Onze partners