Burgemeester Palermo waarschuwt voor burgeroorlog op Sicilië

20/07/12 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

Op Sicilië heeft de burgemeester van Palermo gewaarschuwd voor de mogelijk dramatische gevolgen van de financiële moeilijkheden waarmee de zuidelijke Italiaanse provincie kampt.

Burgemeester Palermo waarschuwt voor burgeroorlog op Sicilië

© Reuters

In een interview gepubliceerd door de Oostenrijkse krant Wirtschaftsblatt waarschuwt de Palermitaanse burgemeester Leoluca Orlando voor de mogelijk dramatische gevolgen van de financiële moeilijkheden van Sicilië. "Het zou zelfs tot een burgeroorlog kunnen komen", meent de burgervader.

Orlando: 'Sicilië is het Griekenland van Italië'

Volgens Leoluca Orlando vormt de wanhoop van vele gezinnen samen met de wurggreep van de georganiseerde misdaad op de regio voor een explosieve combinatie die mogelijk zelfs kan leiden tot een burgeroorlog.

De crisis is in het bijzonder in Palermo, dat met een tekort van 500 miljoen euro kampt, pijnlijk voelbaar. "Heel wat handelszaken sluiten, gezinnen met een laag inkomen kunnen hun elektriciteitsrekeningen niet meer betalen", aldus Orlando. "Sicilië is het Griekenland van Italië. We slagen er enkel in om overeind te blijven doordat we bij Italië horen", voegt hij er aan toe.

De stijgende werkloosheid in Italië leidde onder andere ook tot een sterke stijging in het aantal zelfdodingen. Die stijging is ook aanwezig in Zuid-Italië, maar minder sterk dan in Noord- en Centraal-Italië.

Orlando: 'Ontwikkelingsplan of burgeroorlog?'

"De federale overheid moet beslissen of ze een burgeroorlog wil in Palermo, of een ontwikkelingsplan voor de stad", zegt Orlando in de Italiaanse krant La Repubblica. "De overheid moet begrijpen dat deze situatie niet op te lossen valt met financiële logica, die geen rekening houdt met de sociale situatie."

"We mogen het niet toelaten dat de georganiseerde misdaad de oplossing wordt van de Sicilianen om deze sociale problemen aan te pakken", besluit hij.

Faillissement van Sicilië

De Italiaanse premier Mario Monti waarschuwde eerder deze week nog voor een faillissement voor het eiland Sicilië. Het zuidelijk gelegen eiland kampt met een hoge schuldenberg en een gebrekkige begroting. Volgens officiële cijfers liep de schuldenlast in Sicilië eind vorig jaar op tot 5 miljard. (Belga/GM)

Onze partners