Burgemeester Bloomberg van New York: Marathon gaat door

31/10/12 om 22:57 - Bijgewerkt om 22:57

De marathon van New York gaat zondag door zoals gepland. Dat heeft Michael Bloomberg, de burgemeester van de stad, aangekondigd.

Burgemeester Bloomberg van New York: Marathon gaat door

© Reuters

De organisator van de loopwedstrijd, New York Road Runners, gaat privéfirma's inschakelen om de agenten te vervangen die normaal instaan voor de omkadering van het evenement, aangezien die agenten momenteel te druk in de weer zijn met de nasleep van de verwoestende orkaan Sandy.

Het hernemen van het metroverkeer, dat langzaam opnieuw op gang komt, is een essentieel element in de organisatie van de wereldbekende marathon. Het evenement trekt jaarlijks ongeveer 50.000 lopers naar de Amerikaanse miljoenenstad

Carpoolen verplicht op bruggen

Het verkeer is nog steeds verre van normaal in New York. De metro kan gedeeltelijk weer in gebruik genomen nomen, maar de treinen gaan niet tot in het zuidelijke deel van het eiland Manhattan, dat maandag overstroomde. Wanneer de ondergelopen metrotunnels weer open kunnen, is onbekend.

Veel mensen proberen Manhattan dan ook met de auto te bereiken. Dat is op een normale dag al geen sinecure in New York, maar nu zorgt het voor nog meer chaos. Bloomberg kondigde dan ook aan dat voorlopoig alleen wagens met drie of meer inzittenden op de bruggen naar het eiland mogen.

Ziekenhuis geëvacueerd

Intussen moet in New York opnieuw een ziekenhuis worden ontruimd dat zware schade opliep tijdens de doortocht van Sandy. Het ziekenhuis Bellevue, in het oosten van Manhattan, wordt woensdag volledig geëvacueerd. Ongeveer 500 patiënten moeten elders worden ondergebracht.

Het ziekenhuis bevindt zich in het stadsgedeelte waar geen stroom is en werkt sinds maandagavond op drie generatoren. Het is al het derde ziekenhuis dat geëvacueerd moet worden sinds de superstorm over de stad trok. (Belga/TV)

Onze partners