Bulgarije verlengt prikkeldraadomheining tegen clandestiene migratie

30/12/14 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:46

De afsluiting in prikkeldraad op de grens tussen Turkije en Bulgarije om clandestiene migratie tegen te gaan, wordt verlengd. 'Zo worden vluchtelingen gedwongen om nog gevaarlijkere wegen te gebruiken, zoals over zee', reageert de Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNCHR) verontwaardigd.

Bulgarije verlengt prikkeldraadomheining tegen clandestiene migratie

Prikkeldraad om migratie tegen te gaan tussen Turkije en Bulgarije © Reuters

Bulgarije verlengt een afsluiting in prikkeldraad die in 2014 op de grens met Turkije werd geplaatst om de toegang te belemmeren voor clandestiene migranten. Dit heeft de regering aangekondigd. De bestaande afsluiting van een dertigtal kilometer wordt tot 131 kilometer verlengd, zei de Bulgaarse vicepremier Meglena Koeneva.

'De afsluiting is op het eerste gezicht geen positief symbool, maar dient voor de veiligheid van de twee landen, Bulgarije en Turkije', aldus Koeneva. De prikkeldraad 'heeft de pogingen om de grens clandestien over te steken, door zeven gedeeld', benadrukte ze na een vergadering over de coördinatie van maatregelen tegen de toestroom van vluchtelingen.

Nog gevaarlijker wegen gebruiken

De ruim drie meter hoge omheining van verscheidene lagen prikkeldraad staat op het minst zichtbare deel van de 274 kilometer lange grens met Turkije. Bulgarije, het armste land van de Europese Unie, werd de laatste maanden van 2013 overspoeld door 11.000 vluchtelingen, vooral uit het door burgeroorlog verscheurde Syrië.

De woordvoerder in Bulgarije van het vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties (UNHCR) bekritiseerde het plan van de Bulgaarse regering dinsdag, zeggend dat de omheining de vluchtelingen dwingt 'nog gevaarlijker wegen te gebruiken', onder meer over zee. 'De Europese Unie moet haar grenzen openhouden voor vluchtelingen en meer ondersteuning geven aan de landen die met vluchtelingenstromen te maken hebben', zei hij.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners