Bulgarije arresteert Fransman gelinkt aan broers Kouachi

13/01/15 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

In Bulgarije werd een Fransman gearresteerd die 1 januari naar Turkije wilde afreizen. De man had contact met een van de twee broers Kouachi, verdacht van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs een week later.

Bulgarije arresteert Fransman gelinkt aan broers Kouachi

Dammartin-en-Goele © BELGAIMAGE

Het gaat om de 29-jarige Fritz-Joly Jouachin, zo meldt Agence France-Presse. Een Franse burger van Haïtiaanse origine. Volgens procureur Darina Slavova tegen het persagentschap, was de man 'meerdere keren in contact met een van de twee broers'. Slavova heeft het over Chérif Kouachi, samen met zijn broer Said verantwoordelijk voor de aanslag op de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs. Slavova stelt dat het contact plaatsvond voordat Joachin Frankrijk op 30 december verliet, aldus AFP.

'Georganiseerde misdaad'

Aanvankelijk liep er een Europees arrestatiebevel tegen Joachin, uitgegeven door Frankrijk nadat zijn vrouw beweerde dat hij hun driejarige zoon had ontvoerd. Maandag 12 januari ontvingen Bulgaarse procureurs echter een tweede Europees arrestatiebevel voor Joachin, afkomstig van een rechtbank in Parijs.

'Hij wordt aangeklaagd voor participatie in georganiseerde misdaad met het doel terreurdaden te organiseren', verklaart Slavova tegenover AFP.

De broers Kouachi worden verantwoordelijk geacht voor het bloedbad in de Parijse kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo, 7 januari. Twee dagen later werden beide doodgeschoten door Franse ordediensten bij een raid op een drukkerij waar de broers een vrouw gijzelden.

Onze partners